Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Веси от Септември е уличена като дилърка на марихуана, от нея иззеха три везни

Сряда, 11 Септември 2019 14:10

Момиче, на което помагахме, е „героиня” в полицейски екшън

 

ПАЗАРДЖИК. Преди часове станахме свидетели на екшън с наркотици и ударена нарочно патрулка от бегълците - млад мъж и девойка. „Знаме” разбра, че момичето е Веселина Георгиева от Септември. Веси, на която всички ние стискахме палци да оцелее, след като я удари рак в окото, а съдбата я остави сама да се грижи за братчето си Тодор след като майка й почина ненадейно. Сега обаче

срещу Веси се води производство за разпространение на наркотици

Служители от сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР - Пазарджик задържаха и нея, и 28-годишния Георги Г. от Виноградец, след като преди това ги разработвали като дилъри на дрога. Акцията е проведена в края на миналата седмица. На една от улиците на областния град екипите засекли лек автомобил "Хюндай", шофиран от Георги, в който пътувала и 25-годишната Веселина. При опит да бъде спрян, водачът не се подчинил и се опитал да избяга, като умишлено блъснал служебен автомобил "Опел". За радост при инцидента няма пострадали полицейски служители. Незабавно последвало задържане на двамата, както и щателна проверка на возилото. На пода в колата е открито полиетиленово топче с малко над 13 грама суха листна маса, която при направения полеви наркотест реагирала положително на марихуана. В дамската чанта били намерени още електронна везна и топче с неголямо количество марихуана. Малко по-късно при направеното претърсване в жилището на Веселина са открити още две електронни везни и близо 30 грама от същия вид дрога.

Дилърката и нейният спътник, който е неин приятел, са задържани в ареста на РУ-Пазарджик. Работата по случая продължава под наблюдението на прокурор от Окръжната прокуратура в Пазарджик, води се дознание.

Помогналите на Веси се обърнаха срещу нея

Да припомним, че преди три години хората, организирали благотворителни концерти в подкрепа на Веселина („Знаме” още преди това излезе с поредица статии в благотворителна кампания за момичето), я обвиниха, че харчила от даренията, като около 40 хиляди лева са отишли за лечение, а останалата сума (общата била 210 хиляди) е похарчена, без да се даде отчет на дарителите. Те алармираха за нередностите след дълги разговори с Веси и проверки по дарителската й сметка, в която останали едва 89 лева.

Пред вестника Веселина тогава опонира, че наистина е харчила от парите, но много по-малко и то само за неотложни разходи за елементарни нужди, „защото буквално с брат ми мизерстваме”, каза тя. И добави, че за лечението на окото са отишли около 120 хиляди лева.

Веси обеща да даде публичен отчет пред медиите, но такъв не последва

„В края на 2013-а Веселина Георгиева е кандидатствала и е получила достъп до дарителския механизъм DMS, каза тогава Елица Баракова от Фондация „Помощ за благотворителността“. След като по медиите бе оповестено, че Веселина има ретинобластом на окото, в нейна подкрепа бе организиран благотворителен концерт. Кампанията й беше много успешна. В DMS се кандидатства за конкретно лечение и конкретна цел. В нейния случай това беше очна операция, която ще се изпълни в България с оферта от четиридесет и няколко хиляди лева. При достигането на тази цел, кампанията беше спряна. От нашата информация, тъй като изискваме отчетна информация от всички кампании, установихме, че лечението е извършено”, допълни Георгиева. И посочи, че е практика в DMS, когато има допълнително събрани средства, пациентът или близките му да определят в каква друга кампания да бъдат пренасочени те.

Веселина е помагала и на други хора в беда

„Знаме” писа, че Веселина предостави от своите средства 10 хиляди лева на Ивалена, която също се бори за живота си (майката на детето Антоанета Гергинова също бе обвинена от нейни приятели в злоупотреба, а тя също обеща, но не даде отчет). Веселина даде пари и на Наско, който спешно се нуждаеше от бъбрек, а впоследствие почина. Помагаше и на други нуждаещи се.

„Може би на момичето са му трябвали пари за лечение или пък е решила да направи лесна печалба, но престъплението си е престъпление. А след като колата връхлетя върху наш автомобил, по чудо нямаше пострадали ”, коментират полицаи. По думите им, те имат достатъчно доказателства, че Веселина е дилър, а приятелят й е неин помагач. Съдът пък ще преценява доколко това е така.

Любопитен факт е, че през 2016-а тогавашният приятел на Веси беше Здравко Чомпалов-Дако, сочен за трети в йерархията на известната групировка за разпространение на наркотици „Монопола”, контролирана от Стойо Стефанов-Тото. За 7 години  (от 2002 до 2008-а) най-голямата наркобанда в Пазарджик "Монопола" е пласирала 100 кг хероин, реализирала е оборот от 7,5 млн. лева, а чистата печалба се изчислява на 5,5 млн. лв., сочеше обвинителният акт. Впоследствие подсъдимите получиха ефективни присъди.

„Знаме”