Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


ГАЛАЦ. Волейболистите от мъжкия обор на Хебър  (Пазарджик) са на финал на турнира в Румъния. Жълто-сините носители на Купата на България продължават успешното си представяне на международния приятелски турнир  в Галац (Румъния). Днес тимът, воден от Атанас Петров, надигра  СКМ Глория (Бузау) с 3:2 гейма, във втория си мач от надпреварата за купа „Galati Cup“. Така единствените български представителии записаха втора поредна победа, след като на старта се наложиха над КСМ (Крайова) с 3:2 гейма. 

В последния ден от състезанието, 22 септември, съставът Хебър излиза срещу тима на домакините Аркада (Галац) в спор за първото място от 11:00 часа.

 

(Зн)

Хебър с важна победа над Литекс

Събота, 21 Септември 2019 20:08

БРАЦИГОВО. С изключително важна победа над прекия конкурент за челото Литекс се поздрави Хебър в 9-я кръг на Втора професионална лига. Единственото попадение вкара Веселин Марчев в 58-а минута. В мача своя дебют направи екс капитанът на Левски Владимир Гаджев. Това са първи минути за сина на Георги Гаджев от април, когато скъса ахилес с екипа на Берое срещу ЦСКА-София на "Българска армия". Така след три поредни мача без победа, Хебър стигна за четвърти път от началото на сезона до трите точки. Това изведе тима от Пазарджик на шесто място с 13 точки. Литекс остана с 11 точки, като вече три мача е без успех.

Стадионът в Брацигово събра над 1000 зрители, които влязоха безплатно.

Че в зелените редици е натрупано много напрежение се видя и до почивката, когато гостите от Ловеч можеха да поведат на два пъти, но шансът бе на страната на Хебър. Вкарването в игра на Адриан Краев и Георги Каракашев освежи и раздвижи играта на символичните домакини от Пазарджик. В 58-а мин Чаворски изведе Марчев и бившият капитан на Локо (Пловдив) бе точен с глава за 1:0.

В 85-а минута Влади Гаджев направи дебют за Хебър и заслужено обра обра овациите на публиката.

(Зн)

Официална покана от кмета на община Струмяни Емил Илиев за участие  Международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува”  получи Таня Димитрова, главен художествен ръководител на ПТС „Чудесия” при Младежки дом – Пазарджик.

Шестнайстото издание на фестивала ще бъде на 4,5 и 6 октомври в с. Микрево, община Струмяни.

Това пътуване ще се осъществи благодарение на община Пазарджик и лично на кмета г-н Тодор Попов с поемането на разноските за транспорта на танцьорите от състава, обясни Таня Димитрова.  „Влизаме в поредната сериозна танцова битка, представяйки Пазарджик, и нямам съмнение, че отново ще се завърнем като победители, коментира ръководителят на „Чудесия”. Фестивалът в община Струмяни е престижно ежегодно събитие с повече от 3000 участника в състезателната програма, професионални ансамбли и състави, фолклорни групи и изпълнители , които поднасят грандиозни спектакли на сцената под магичното южно небе, поясни Таня Димитрова.  По думите й всяко подобно предизвикателство възпитава децата на Пазарджик в дисциплина, екипно мислене и подкрепа, носи подплатено самочувствие и изгражда в тях дух на победители.

(Зн)

 

Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) сформира дежурни екипи, които ще извършват проверки при неправомерно палене на стърнища в страната. В екипите участват служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Областните дирекции „Земеделие“. Те ще бъдат на разположение и през предстоящите почивни дни.
Служителите ще бъдат в непрекъсната връзка с Регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" и ще получават информация от подадени сигнали на тел. 112 за подобни незаконни действия.
МЗХГ напомня, че паленето на стърнища е забранено и подобни действия се санкционират. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи санкцията за първо нарушение е от 1500 до 6000 лв., а при повторно става от 2000 до 12 000 лв. Изгарянето на стърнища е нарушение на основно изискване за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, което е част от изискванията за кръстосано съответствие. Спазването на изискванията за кръстосано съответствие е задължително условие, за да могат земеделските стопани да получат пълния размер на директните си плащания. Съгласно изискванията на европейското законодателство санкцията при неизпълнение на стандартите за добро земеделско и екологично състояние е между 1% и 5% от размера на всички директни плащания, на които бенефициентът има право. Конкретният процент се определя в зависимост от тежестта на нарушението. В случаите на повторно неспазване процентът се завишава на 15%, а в случай на умишлено несъответствие може да се достигне до цялостно изключване от една или няколко схеми за подпомагане в продължение на една или повече календарни години.
(Зн)

 

На 19 и 20 септември експерти от РИОСВ-Пазарджик се включиха в инициативи на открито под надслов „Безопасно ходене и колоездене” в Пещера и Панагюрище.

За да станат част от кампанията „Европейска седмица на мобилността 2019”, ученици от ОУ "Св. Патриарх Евтимий” в гр. Пещера попълниха тест за правилата за безопасно колоездене и проведоха състезание за майсторско управление на велосипеди и тротинетки.

Осмокласниците от СУ„Нешо Бончев” в гр. Панагюрище откликнаха на призива на кампанията „Върви с нас” с инициативата „Какво показва крачкомерът” и приеха  предизвикателството през дните 16, 17 и 18 септември да бъдат пешеходци. С показанията на крачкомера от мобилния телефон и снимки, всеки от участниците в състезанието между осмите класове за най-много направени крачки пеша, доказа своя резултат. Впечатляващо е изминатото разстояние от всички участници за три дни – близо 1230 километра пеша.

РИОСВ-Пазарджик раздаде на училищата футболни топки, а на участниците в инициативите - тениски и светлоотразителни жилетки.

До този момент 23 български града са регистрирани на официалната интернет страница на Европейската комисия, за участие в „Европейска седмица на мобилността 2019”. Сред тях са и Брацигово, Панагюрище, Ракитово, Лесичово и Пещера. Със своите инициативи тези общини се присъединяват към европейската политика за намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта и подобряване качеството на живот на гражданите.(Зн)

Започва читалищната учебна година

Петък, 20 Септември 2019 15:33

ПАЗАРДЖИК. На 25 септември от 11.00 часа в читалище „Христо Ботев-1897” ще бъде открита читалищната учебна година. Организатор на събитието е експертно-консултантският център „Читалища” за областта.

Темата на първия семинар - „Читалищна нормативна уредба - изменения и установени практики”, е актуална поради предстоящи изменения и допълнения на Закона за народните читалища.

Законопроектът е внесен за разглеждане в Народното събрание на 25 юли т.г. Очакват се изменения на Закона за народните читалища, нови текстове ще конкретизират по-различни отговорности и отчетност на читалищните органи и разписана процедура по назначаването на секретар. Предложените промени предвиждат читалищата да имат секретар само ако това е записано в устава на организацията, а представителните функции на секретаря да бъдат възлагани от читалищното настоятелство. Очакваните изменения предполагат действия за преразпределение на отговорностите в структура без секретар или за приемане на уставни промени за назначаването на такъв.

Акцент в обучителния форум за регионалната читалищна колегия е влязлата в сила от 1 юли т.г. Наредба № 2 за реда за водене на регистъра на народните читалища и на читалищните сдружения към Министерство на културата.

Веднъж включени в регистъра на народните читалища като културно-просветни сдружения с правен статут, читалищата получават индивидуален регистрационен номер. Година след регистрацията си в културното министерство те придобиват право на държавна субсидия и задължението ежегодно да подават информационна карта за дейността и състоянието си за предходна година. Да заявяват и променящите се обстоятелства, вписвани в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел и в регистъра на народните читалища, при всяка такава промяна. Цялата информация около представляващите и управляващите читалищата и сдруженията, тяхната дейност и активност, финансиране и партниране е публично достъпна от сайта на Министерството на културата и трябва да бъде актуална и надлежно представяна.

Всичко това е така и в по-рано разписаните читалищни нормативи. Новото е в мерките, предвидени в Наредба № 2, които регулират спазването на указанията чрез санкции. Министерството на културата от 1 юли 2019-а е в право да заличава вписвания на читалища в читалищния регистър при неподаване в две поредни години на задължителната информационна карта.

Настоящите и очакваните нормативни изменения внасят безпокойство в гилдията, поради практическа неустановеност в променящата се правна среда. Затова първият обучителен форум на РЕКИЦ „Читалища“ - Пазарджик разглежда точно тази тематика. Целта е чрез запознаване с материята, обсъждане, споделяне на мнения, знания, опит и страхове да се намали стресът от предстоящите изменения, като се формира необходимата компетентност.

(Зн)

На 22 септември (неделя) от 11.00 часа на площад „Константин Величков” в областния център община Пазарджик организира празничен концерт по повод 111 години от обявяването на Независимостта на България.

В програмата ще вземат участие танцовите състави към Общинския детски комплекс в Пазарджик.

(Зн)

80 стажанти положиха клетва

Петък, 20 Септември 2019 14:15

80 стажанти от националната полиция в страната положиха клетва за спазване на Етичния кодекс за поведение на държавните служители в МВР. Тържествената церемония се проведе днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР.

На нея присъстваха заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, ректорът на АМВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев, главният секретар на областната администрация в Пазарджик Светлан Карталов, директорите на областните дирекции на МВР в Кърджали, Видин и Враца старши комисарите Атанас Илков, Янко Янколов и Петър Коцин. Сред гостите бяха и зам.-директорите на ОДМВР Пазарджик и Пловдив - комисарите Светослав Телбизов и Димитър Събчев, директорът на ЦСПП-Казанлък комисар Красимир Иванов. На плаца в полицейския център дойдоха много родители, близки и приятели на завършващите стажанти.
Полагайки тази клетва днес, вие не просто извършвате един формален административен акт, а ритуал, който ви задължава да работите усърдно, с всички сили, спазвайки законите в името на добруването на гражданите на България. С тези думи се обърна към стажантите зам.-министър Стефан Балабанов. Той им пожела здраве, успехи и развитие в нелеката им служебна дейност като полицейски служители.  

С днешната церемония се приключва 6-месечната първоначална полицейска подготовка на стажантите. През това време те получиха познания по общи и специализирани дисциплини: правна, тактическа, стрелкова, криминалистическа и психологическа подготовка, полицейска лична защита, оказване на долекарска помощ. След успешното завършване на курса в Пазарджик те придобиват статут на пълноправни полицаи и след кратко въвеждане в работата по места ще изпълняват своите задачи в областните дирекции на МВР в Пловдив, Пазарджик, Видин, Враца, Русе и Кюстендил.

За постигнатите високи резултати в учебната дейност стажантите, завършили с отличен успех, бяха наградени от старши комисар Неделчо Стойчев и от директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков. Празничен водосвет за здраве и успех отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.

(Зн)

На пресконференция в пресклуба на БТА в Пазарджик днес кандидатът за кмет на община Пещера д-р Николай Пенев представи политическия проект на коалицията ВМРО-БНД, СДС, БЗНС, Движение България на гражданите, АБВ и НФСБ. Обединява ги мотото - съобразяване с желанието и нуждите на хората в града и държавата.

Д-р Пенев посочи приоритетите на общинското управление, ако бъде избран за кмет през октомври. На първо място постави битката за чист въздух в родопския град и село Капитан Димитриево, която предстои да бъде спечелена докрай.

Подобряване на пътната настилка и енергийната ефективност също са важна част от работата за подобряване живота на хората.

Кандидат-кметът Пенев обеща да подобри качеството и количеството на питейната вода, повече инвестиции за обновяване на крайните квартали на града, подкрепа на бизнеса и разширяване на социалните услуги с откриване на дом за възрастни хора. Ще настоява за нови, по-справедливи правила за третиране на битовите отпадъци и широка разяснителна кампания за превръщане на населените места в общината в по-чисти и привлекателни места за живеене.

Лидерите на коалиционните партньори безрезервно подкрепят политическата платформа, с която се тръгва към избори. Рамо на коалицията даде и специалният гост - заместник-министърът на отбраната Стефан Балабанов в качеството му на член на Националния съвет на ВМРО-БНД. Той пожела по-висока скорост на управлението на общината за преодоляване на застоя през четиригодишния мандат на сегашния кмет Николай Зайчев.

Политиците си пожелаха успех в кметската надпревара за родопския град.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 

 

На 19 октомври, от 11:00 часа, на площад „Николай Гяуров” ще се проведе „Празник на картофите”. Организатори на събитието са община Велинград със съдействието на Национална Асоциация на картофопроизводителите.

Целта е да бъде възобновена традицията на този хубав и важен за велинградчани празник.

(Зн)