Четвъртък, 23 Май 2019

Времето

giweather joomla module


„Интерпром” ЕООД, София, ще проучва строителни материали в площ „Ветрен дол”, разположена в землището на Паталеница, реши правителството. Разрешението за проучване се предоставя за срок от една година. През този период дружеството ще вложи минимум 55 хил. лв. в проучвателните дейности.

(Зн)

 

ПАЗАРДЖИК. В Регионалната здравна инспекция се проведе работна срещана д-р Петрова - директор на РЗИ, д-р Шериф, неин заместник, д-р Станева - директор на дирекция „Надзор на заразните болести“, инспектори Атанасова и Куртакова, със здравните медиатори от областта. Поводът за срещата е Писмо на Министерството на здравеопазването за оказване на съдействие от страна на медиаторите за активно подпомагане усилията на личните лекари и РЗИ в издирване и имунизиране на неимунизирани лица, разясняване на необходимостта от имунизиране на всички подлежащи деца, своевременно търсене на медицинска помощ при поява на симптоми на заболяването, особено при данни за контакт с болен, както и за повишаване на информираността за спецификата и протичането на заболяването и неговата тежест, рисковете при боледуване и други важни въпроси за ваксинопредотвратимите заболявания.

По официални данни на Министерството на здравеопазването, към 16 май са съобщени 650 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област - 231 заболели, София-град -210, Благоевград - 154, Кюстендил - 19 заболели, Перник - 10, Бургас и Пазарджик - по 9 заболели, Велико Търново и Монтана - по трима, Пловдив и Русе - по 1 заболял. През 19-та седмица на 2019-а най-много случаи са съобщени от София-град -21 случая, и от София-област - 13 случая.

По възрастови групи случаите са разпределени както следва: 0 г. - 109 случая; 1-4 г. - 195; 5-9 г. - 173; 10-14 г. - 32; 15-19 г. - 18; 20-24 г. -22 случая; 25-29 г. - 30; 30-34 г. - 13; 35-39 г. - 25, над 40 г. - 33 случая.

При всички новорегистрирани случаи се извършват епидемиологични проучвания. Спрямо контактните лица на заболелите се предприемат необходимите профилактични и противоепидемични мерки. Продължават проверките в лечебните заведения, в практиките на общопрактикуващите лекари, в здравните кабинети в детски и учебни заведения за установяване на пропуски в имунизационния статус на посещаващите ги деца и на децата от пациентските листи на ОПЛ.

(Зн)

ЧАВДАР. Пазарджишка доминация на завършилия Шестия национален фестивал за шлагерна и стара градска песен „От небето идва любовта”. Три първи места спечелиха изпълнители от Пазарджик, оценени от авторитетно жури, дошло в селото, известно и като Европейското заради многото спечели европроекти.Плакет за соло изпълнение грабна певецът Димитър Френски, който изпълни набралата популярност авторска песен „Дани” и неостаряващото парче на Борис Годжунов „Не си родена още ти”. Шлагерът на съгражданина ни Годжунов по музика на Александър Йосифов и текст на Михаил Белчев, сега е с нов аранжимент на Георги Кочарков.

Вокална група „Георги Шаранков” към читалище „Виделина” спечели първата награда при груповите изпълнения с песните La Paloma и „М магията на любовта”. Трио „Шаранкови” в състав Дора Стефанова, Гергана Георгиева и Карамфила Григорова пък завоюва първата награда с песента „Мома англичанка”.

Публиката аплодира пазарджишките певци, а Френски изпълни рецитал заедно с колегата си Светослав Дойчев. Публиката пък особено дълго аплодира изпълнението „Дилайла” на българския Том Джоунс, който неотдавна пя заедно с Милица Божинова и Илия Ангелов.

Ангел АНАТОЛИЕВ

Фенклубът на ЦСКА в бунтовния град е сред най-организираните в страната

ПАНАГЮРИЩЕ. Бунтовният град е единственият от Пазарджишка област, където Христо Стоичков ще представи официалната си биография „Христо Стоичков. Историята“. Но пък панагюрските фенове на ЦСКА са сред най-верните не само в областта, но и в страната, и редовно опъват транспаранти на мачовете на „армейците”…

„Нашият фенклуб е много организиран и многолюден. Над 60 човека редовно плащат членски внос, а отделно имаме и още много привърженици на ЦСКА”, коментира пред „Знаме” членът на Контролния съвет на фенклуба Димитър Чернев, който е и администратор на групата „Привърженици на ЦСКА гр. Панагюрище” във Фейсбук. Председател на червените панагюрци е д-р Любомир Димитров.

Двадесет и пет години след лудото американско лято през 1994-а Христо Стоичков представя биографията си с лятно турне в пет български града. Издателите на биографията от „Софтпрес“ са подготвили срещи в Панагюрище, Петрич, Стара Загора, Каварна и Русе, като повечето събития са с безплатен вход. Интересът към проявата е голям и неслучайно навсякъде са ангажирани едни от най-големите зали, площади и спортни съоръжения, които да поберат всички желаещи да се срещнат с Камата. Не спират и поканите за гостувания зад граница, и за срещи с българската общност по света. Турнето започва от Панагюрище на 20 юли, от 18 часа в откритата площ пред зала „Арена Асарел“, а входът е свободен. Единственото място с билети е в Русе, но в билета от 25 лева влиза и

книгата като подарък

„Христо Стоичков. Историята“ е написана в съавторство със знаменития журналист и дългогодишен приятел на Камата Владимир Памуков, носител на наградата „Черноризец Храбър“ за спортна журналистика. Досега Стоичков се срещна с почти 10 хиляди почитатели при представянето на книгата, разписа хиляди екземпляри и се снима с всеки желаещ. В Панагюрище много фенове ще си купят книгата на единствения български футболист, носител на „Златна топка” и безспорно футболист номер едно в сърцата на червените запалянковци.

Досега Христо Стоичков не е стъпвал в Панагюрище и затова вълнението в червените редици в средногорския град е обяснимо.

Милко ПЕЛОВ

ПАЗАРДЖИК. Излезе от печат книгата “Традиции и иновации в зимните и предпролетни маскарадни игри в някои селища на Пазарджишко” на етноложката Мария Йорданова от Регионалния исторически музей. Научен ръководител и рецензент е доц.Джени Маджаров - ръководител на катедра “Етнология” в Софийския университет “Свети Климент Охридски”. Изданието в тираж 300 екземпляра е финансирано от музея.

В раздела Зимни маскарадни игри е представена маскарадната обредност в селата Ветрен дол, Варвара, Семчиново, Главиница и Овчеполци.

В раздела Предпролетни маскарадни игри” присъстват проучените игри в Лесичово, Попинци, Бъта, Виноградец, Левски, Оборище, Тополи дол, Калугерово, Церово, Ивайло, Щърково, Елшица, Юнаците и Динката. Събраният материал е съобщен от над 100 души от посочените населени места, което е доказателство за достоверност и научна стойност на изданието. То обогатява и допълва част от етноложката наука у нас.

Авторката Мария Йорданова разкри пред “Знаме” значимостта на “Традиции и иновации в зимните и предпролетни маскарадни игри в някои селища на Пазарджишко”.

- Госпожо Йорданова, как се роди идеята за написването на книгата?

- Подготовката й започна от 2009-а след теренен обход на Главиница и Овчеполци съвместно с бившите ми колежки Лиляна Шулева и Вася Гергинова. Там събрахме първичния текстови и снимков материал за маскарадната обредност в двете села. Изследванията по темата продължиха в други населени места в Пазарджишко, а данните ставаха все по-интересни. Показахме ги в изложба, която предизвика голям интерес. Провокира ме и участието в научна конференция в столицата на маскарадните игри - Перник. Идеята за книгата следваше определена логика - събраното богатство от материали да не се похаби, а да намери място в издание, нужно на поколенията. В него интерес представляват както архивните кадри, така и по-новите, променящи се с времето маскарадни игри.

- Откога са първите сведения за традиционните кукерски празници в Пазарджишко?

- Във всичките 19 посетени места отговорът на този въпрос е един: тук е от незапомнени времена. Традицията като ритуал, облекло и визия най-добре се пази в Лесичово. Във всички останали селища се промъкват новости, повечето от които обогатяват ритуалите. Събраният огромен теренен материал и архивни кадри се нуждаеха от сериозно прецизиране за избора на най-доброто. Вложих много труд, познания и опит в книгата да присъства само най-интересното и стойностното. Убедена съм, че това се случи. Надявам се читателите да харесат написаното, даже и неизкушените от наука. Искам да благодаря на ръководството на музея и лично на неговия директор Борис Хаджийски за финансовата подкрепа изданието да види бял сват. Благодарна съм и на тези, които с подадената си ръка ми вдъхнаха кураж, за да я има книгата.

- Какви хора са кукерите и джумалите?

- Сърцати, енергични, емоционални, отдадени на идеята да съхранят отколешната традиция на кукерските игри. В ритуалите участват и децата им - играят заедно и им предават опита и знанията си, за да продължат след тях. Без любов и ентусиазъм малцина ще сложат върху телата си мокри кожи, от които да бъде ушит маскарадния костюм. Ако материалът изсъхне, е невъзможно да се вмъкнат в дрехата. В групите за игрите има строг ред и дисциплина. На специални сбирки участниците избират своя водач, на когото безпрекословно се подчиняват.

- Какво в атрибутите обединява кукерите?

- Звънците са най-голямата атракция. Вярва се, че оглушителният шум гони злото и лошотията. Броят им е без значение - може да е само една хлопка или звънец, а може да са 30-40 кила. Обикновено се разпределят равномерно по тялото и се носят през целия ден. На хлопките и чановете в игрите сериозно залагат в Церово и Оборище. По звучене медните звънци се разпределят от едно до 23.

- Какви символи носят маскарадните игри?

- Всички са свързани с измолване на берекет за предстоящата година по празниците Васильов ден или Сирни Заговезни. Наричанията са още за здраве и по-честити дни. Вярва се, че на мястото на злото ще дойде на чисто добротата между хората. Определят се като посредници между този и другия свят, а през това време маскарадните костюми ги пазят от лошотията.

Традиционните празници са част от игрите - прошка, обредната трапеза, паленето на сирнишките огньове и други.

- Какви новости навлизат в игрите?

- През последните години се наблюдават нови технологии за направа на костюмите, създаващи повече атрактивност в обичая. Като всеки жив организъм, и те се променят през годините в костюмите, маските и другите атрибути. Героите в групите също са различни, вече навлизат и образи на политици и други съвременни персонажи. Искам да отбележа, че новостите по никакъв начин не застрашават автентичността на традиционните маскарадни игри. Голямо е разнообразието от персонажи, пряко свързани с конкретните обредни дейности

Маскарадите носят различни имена - кукери, джумали. Радостното е, че наши групи от Лесичово, Церово, Попинци и Оборище се представят достойно на фестивала в Перник и носят престижни награди.

- Какви хора ще посегнат към новото издание по етнология?

- Надявам се да се хареса на всички, които почитат традициите в празниците. На първо място поставям етнографи, етнолози, историци и защо не - по-широка публика. Желаещите да прочетат книгата могат да я намерят в регионалната библиотека “Никола Фурнаджиев” и в музейната библиотека. Могат и да си я купят от касата на музея.

- Предвиждате ли и друга книга по същата тема - за маскарадните игри?

- Имам идея и ако е живот и здраве, ще я осъществя. Маскарадните игри са необятни за изследване и благодатни за писане, стига да има желание. То е водещото при мен и книга ще има, обеща етноложката Мария Йорданова.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 

 

 

 

ВЕЛИНГРАД. От тази седмица, в сградата на Общинската администрация в курорта, на три места са поставени картонени мини-контейнери за разделно събиране на отпадъци. Едните са за хартия и картон, а другите – за метал и пластмаса. Така общинските служители ще могат да допринесат за опазването на природата и отделянето на по-малко вредни емисии при преработката на предварително сортирания отпадък.

Велинградчани отдавна са запознати с ползата от тази дейност. Припомняме, че цветните пластмасови контейнери, поставени по улиците,  са само за разделно събиране. Жълтите са предназначени за опаковки от хартия, пластмаса и метали, а зелените – за стъкло.

(Зн)

Пазарджик е одобрената номинация на България за Европейски град на спорта 2020. Днес бяха дадени подробностите по кандидатурата на областния град и бе представено стилното лого на кампанията. Общинският съветник и председател на Съвета за младежка политика Александър Иванов обяви и слогана: „Дух и традиция“.

За представянето на кандидатурата на Пазарджик дойдоха членовете на Управителния борд на ACES Europe: Анатоли Илиев /България/ и Винченцо Лупатели /Италия/, Мария Буткович /член на ACES/, Андрей Ковачев – член на Европейския парламент. След това комисията се оттегли на заседание, за да оформи номинацията си пред ACES на базата на пространното представяне на спортната картина в Пазарджик днес и стратегията за близкото бъдеще.

Кметът Тодор Попов изложи визията си за развитието на спорта като важен социален инструмент за влияние в обществената и политическата сфера, и подценяването и неглижирането му в нашата страна. Защото „най-добрата реклама на България правят спортистите“.

Представена бе спортната инфраструктура на Пазарджик – стадиони, зали, игрища, предстоящите ремонти Акцент бе поставен върху предстоящите ремонти на зала „Хебър“, „Зоната на здравето“ и на стадион „Георги Бенковски“, а до две години трябва да заработи и откритият басейн Балона. Вниманието на аудиторията бе приковано от внушителна цифра. Оказа се, че 48 процента от населението на Пазарджик, които се занимават активно със спорт под една или друга форма, а амбициите на организаторите на кампанията са за 2020-а да вдигнат процентите на 55. За тази година се предвижда областния център да бъде домакин на 60 състезания, а следващата на 150.

Към момента в Пазарджик функционират 34 спортни клуба (включително два все още нерегистрирани) за 25 вида спорт. За 2018 г. те са спечелили 571 златни , 417 сребърни и 489 бронзови медала, съобщи председателката на сдружение „Пазарджик спортува” Ренета Камберова.

Кметът припомни, че всички спортни мероприятия в Пазарджик са с безплатен вход, а спортните клубове не плащат наем на залите, дори общината плаща част от консумативите им. В стратегията е залегнало и намаляването на данъците с между 20 и 30 процента на семействата, чието дете спортува. Закупен е и автобус за нуждите на всички спортни клубове, а предстои да бъде изграден и специализиран лекарски кабинет. Предвижда се създаването на Фонд за стипендии в спорта.

(Зн)

 

Любимецът на публиката на „Левски” Георги Иванов-Гонзо награди победителите във футболния турнир „Тракийски хотелиери“ в Панагюрище. Купата грабнаха младите футболисти на „Вардар“-Скопие, след като надиграха „Левски”-София в драматичен финал в надпреварата за детски футболни отбори от набор 2008 г. Трети е тимът на „Септември“ – Симитли, а на четвърто място е македонската Академия „Пандев” – Струмица.

Близо 180 деца и треньори пристигнаха в Панагюрище за спортното съревнование, което се организира с подкрепата на община Панагюрище и БФС. Мачовете се играха 2 дни плътно на 2 терена паралелно по правилата на Футбол 7.

Организаторите на турнира „Тракийски хотелиери“ показа, че има сериозен опит в организирането на спортни събития за деца и в домакинството на спортни прояви в професионалния спорт. Миналата година асоциацията проведе и Международния футболен турнир на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков и направи „мач на звездите“ с български футболни ветерани от САЩ’94 и ветераните на „Милан”, сред които и звездите на „росонерите” Тото Скилачи и Франко Барези.

(Зн)

Главният прокурор и съпругата му закупили вила в курорта “Св. Константин” за 30 хиляди евро, пише Биволъ. И цитира адвокат Стефан Левашки, който казва: „Въпросната вила е на 200 метра от нашата и се продаваше от няколко години. Тъй като проявявах интерес към нея, лично звъннах миналото лято за да се информирам за цената. Бе ми обявена цена от 75 000 евро.”

 

Преди няколко дни от Биволъ излязоха със статия, която обвърза затварянето на имотния регистър със семейна облага за Цацаров отпреди 12 години. Той коментира, че тази сделка е била проверявана от Етичната комисия преди седем години и няма какво да крие. Сега пък обект на новата статия е вилата над Пещера.

 

В края на 2018 г. обвинител №1 и съпругата му придобиват вила в курорта “Св. Константин” над Пещера срещу сумата от 30 000 евро. Подобна къща в района не може да се намери под 60-70 000 евро, според колегите. „Това е поредната сделка на симулативни цени на семейство Цацарови през годините. Парадоксът е, че главният прокурор трябва да проверява властимащите лица от скандала “Апартаментгейт”, които са извършвали масово такива симулативни сделки, чрез които е ощетен фиска и вероятно са изпрани доходи с неясен произход. Самият него обаче няма КОЙ да провери”, допълват в началото на публикацията си колегите от Бивол. „На 26.11.2018 Сотир и Меглена Цацарови са придобили в Св. Константин еднофамилна вилна сграда с площ по документи 75.000 кв. м. срещу 58 674,9 лв. или еквивалента на 30 000 евро. Разгънатата застроена площ обаче е двойна – 139.75 кв.м. Така вилата, която е съвсем ново строителство, излиза на Цацарови по … 214 евро на кв.м. Данъчната оценка, посочена в нотариалния акт е напълно абсурдната – 22 785,80 лв. В района никъде не може да се намери вила с подобни параметри на цена по-ниска от 60 – 70 000 евро, пишат от Биволъ в няколко агенции за недвижими имоти. Съседна до Цацарови вила, но вече довършена и обзаведена, се продава за 75 000 евро.

 

Във вилата на Цацарови още текат довършителни работи, но определено тя не е купена на груб строеж или, както стана популярно след обясненията на Цецка Цачева – на изкоп. Имотът е придобил Акт. 16 на 12.11.2018, няколко дни преди да го купят Цацарови”, допълват в разследването си колегите. Бившият шеф на адвокатската колегия в Пловдив адв. Стефан Левашки на практика потвърди проверката относно цените на имотите в курорта на журналистите, при това с конкретна оферта за имота на Цацарови в свой пост във Фейсбук, който ще Под тепето ще използва с негово съгласие: „Както знаете аз съм израсъл на този курорт. Нашата вила е построена от прадядо ми през 1926 година. Въпросната вила е на 200 метра от нашата и се продаваше от няколко години, имаше табела с телефон за връзка. Тъй като проявявах интерес към нея, лично звъннах миналото лято за да се информирам за цената. Бе ми обявена цена от 75 000 евро. Съпругата ми Елена Левашка е свидетел, бяхме заедно когато се обадих. Е и кучето Рашко беше с нас, но по разбираеми причини няма как да свидетелства. Не знам, приятели, някои хора са си родени с късмет.”. Разследването на Бивол обаче не спира дотук. Ето и останалата част от текста на Атанас Чобанов и Асен Йорданов относно имота в летовището над Пещера: „ Изключително странна е поредицата от събития преди сделката с имота. Така на 23.10.2018 е вписано учредено право на строеж от областния управител на Пазарджик за Костадин Владимиров Джаров. Той получава право на пристрояване и надстрояване на пристройка и надстройка с площ от 80 кв.м. към законно построена сграда със същия кадастрален номер като тази, която после е продадена на Цацарови. Срокът на правото е за 5 години. Три дни по-късно е вписан констативен акт, издаден по документи, с които Джаров и съпругата му стават собственици на имота. Още две седмици цялата сграда с пристройката и надстройката получава Акт 16 с Удостоверение N°56/12.11.2018 за въвеждане в експлоатация на строеж с рег. N° 94К-05-1#1/12.11.2018 издадено от Главния архитект на Община Пещера. На 26.11.2018 г. вече готовият имот е продаден на Цацарови. Такава динамика, припряност и нереалните срокове за пристрояването и надстрояването на сградата повдигат много въпроси за законността на цялата операция по привеждането на вилата в изряден и продаваем по документи вид.

 

От няколко дни летовището Св. Константин е най-новото село в България, обявено с Указ на Президента на Републиката Румен Радев №107/08.05.2019 г. по предложение на МРРБ и Министерски съвет от 03.05.2019. В момента там има над 1000 частни вили, като голяма част от тях са доста скъпи – на заможни и известни хора. От документите в Кадастъра става ясно, че земята под имота на Цацаров и съседите му все още е изключителна държавна собственост. Това е бивш пионерски лагер – имот от 186 декара, върху който има над 250 постройки. Повечето са стари социалистически бараки, но част от тях са се превърнали в луксозни вили. Новият селищен статут на Св. св. Константин носи облага за Цацаров и съседите му, които ще плащат по-ниски данъци. “Според промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети през есента на миналата година, се предвиждат имоти, които се намират в курортните населени места и не са основно жилище, да се облагат с по-висока ставка” – съобщава община Пещера, както „Знаме” писа. От администрацията изтъкват, че като село „Св Константин“ ще има по ниски данъци от курортите и размера им ще зависи от Решение на Общинския съвет. От общината обещават, че “няма да има обособяване на парцели за всяка вила, защото това е невъзможно. Няма и да се продават такива парцели”. Дали обаче наистина няма да има ограждане след деактуването, след като практиката показва, че веднъж деактувани, държавните имоти в курортни места от национално значение бързо се приватизират и ограждат, питат се гражданите.

(Зн)

 

Във връзка с провеждането на избори за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.(неделя) EVN България предприе организационни мерки за подсигуряване на електрозахранването на избирaтелните секции с цел нормалното протичане на изборния процес в Югоизточна България. Мерките включват мобилизиране на допълнителни дежурни екипи по време на изборния ден. Извършена е проверка на аварийния резерв и материали по места. Специално внимание ще бъде отделено на електрозахранването в избирателните секции.

Денонощно на разположение са и диспечерските центрове на EVN България за управление на мрежата, в които се извършва постоянен 24-часов контрол и мониторинг на съоръжения от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. С непрекъснат режим на работа е и денонощният телефонен център на дружеството. В него клиентите могат да получат информация, както и да подадат сигнал за липса на захранване.

 

Денонощен телефон при аварии: 0700 1 0007.

(Зн)