Събота, 23 Март 2019

Времето

giweather joomla module

Часове след като бе в Пазарджик заради годишния отчет-анализ на ОД МВР, зам.-министърът на вътрешното ведомство Стефан Балабанов се върна в областния град. Той уважи клетвата за спазване на Етичния кодекс на 78 гранични полицаи. Тържествената церемония се състоя днес в Центъра за специализация и професионална подготовка в Пазарджик при Академията на МВР. С това бе сложен края на първоначалната подготовка на новоназначените полицаи, която се провежда в рамките на 11 месеца. След приключването и те придобиват статут на пълноправни служители и ще се влеят в редиците на колегите на структурите от Главна дирекция „Гранична полиция“. Момчетата и момичетата от приключилия курс ще изпълняват служебните си задължения на сухоземна, речна и морска граница, на гранично-контролно пропускателни пунктове на аерогари.  

В обръщението си към тях заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов им пожела да имат силна мотивация, да продължават да се усъвършенстват и подготвят в работата си, за да продължат делото на колегите си от „Гранична полиция“, които охраняват външните граници на Европейския съюз.

В ЦСПП-Пазарджик стажантите преминаха през различни видове обща и специална полицейска подготовка, изучаване на правни дисциплини, в това число и законодателството на Европейския съюз, съчетани с междинни практически стажове в структурите, където са назначени. Завършилите обучението с отличен успех получиха грамоти от Ректора на Академията на МВР старши комисар доц. д-р Неделчо Стойчев и директора на ЦСПП-Пазарджик комисар Стоян Зайков. Празничен водосвет за здраве и късмет отслужиха свещеници от Пазарджишката духовна околия.

Гости на тържествената церемония бяха още заместник-директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ старши комисар Бисер Костадинов, заместник-областният управител г-н Петър Белчев, директорите на РДГП в Смолян и Драгоман комисарите Стоян Мандаджиев и Радослав Сотиров, заместник-директорът на ОДМВР-Пазарджик комисар Ивайло Тишев, заместник-директорът на ЦСПП-Казанлък главен инспектор Петър Петров.  За да уважат клетвата на стажантите в пазарджишкия полицейски център бяха дошли много техни роднини, близки и приятели.

(Зн)

ПАЗАРДЖИК. Наскоро в сградата на “Водоснабдяване и канализационни услуги” ЕООД официално бе открит първият в страната музей на водоснабдяването и канализацията. Показани са експонати, разкриващи развитието, функционирането и управлението на инфраструктурата на ВиК системите в населените места в региона. Централно място в музея заема 3D макет, съдържащ нагледно пълния цикъл, през който преминава водата от водоизточника до домовете на хората, отвеждането и пречистването на отпадните води, преди да се върнат отново в природата.

Интересна и практична за водния цикъл информация съдържат и цветните табла, и таблетите със снимки, и най-вече експонатите, събирани повече от 20 години.

Музеят може да бъде посетен в работните дни от 9 до 16 часа.

Екипът на “Знаме” имаше удоволствието да разгледа интерактивната експозиция, за която научи повече от инж.Димитър Мишев, ръководител производство - технически отдел. Той беше нашият гид в новия музей:

- Музеят на водоснабдяването и канализацията стана факт по проект на оперативната програма “Околна среда” със съдействието на регионалното министерство. Финансирането е напълно безвъзмездно и цели да провокира интереса на хора от различна възраст, особено на децата и учениците. Те на практика ще научат за пътя на водата и така ще оценят значението на кристалната течност, без която животът е немислим.

 

 

Идеята е европейска и особено полезна за всички нас. За мен и колегата ми инж.Калин Мечков, технически ръководител на район Пазарджик,

музеят е една сбъдната мечта

Началото бе поставено по времето на инж.Георги Терзов и ръководството на дружеството тогава. В един прекрасен ден инж.Терзов ни постави задачата да събираме експонати, свързани с ВиК, защото рано или късно музей в Пазарджик ще има. И това, с помощта на европейските пари, се сбъдна. Благодарим за далновидността на инж.Терзов да вижда значението на знанията за водата и защо трябва да ценим това природно богатство.

В Пазарджик водата се добива с помпи от дълбоки тръбни кладенци, стигащи на 100 метра под земята, по поречието на река Марица. После преминава процеси на дезинфекция с продукти на хлорна основа и чрез напорни водоеми или направо по тръбите стига до чешмите на хората.

Отпадните води отиват в пречиствателната станция край града и след пречистване се връщат в природата, т.е. в река Марица.

Експонатите в изложбата, които събираме от двайсет години, са

свидетели на развитието на водната система

от началото на водоснабдяването на Пазарджик през 1712-а до наши дни. Поставено е с каптирането на изворите при село Ивайло (сега помпена станция), на 5 километра северно от града, а водата гравитачно е отвеждана по керамични тръби първо само до 7, а после до 43 чешми в града. Необходимостта от водоснабдяването е завършеното строителство на Куршум хан.

От чешмите много хора са наливали питейна вода

Свидетелство за “водното” събитие е каменен надпис върху фасадата на хана, документиран от пътешественика Евлия Челеби. Надписът гласи:

Нека жадните за вода се молят за душата на строителя, Айше султан, е докарала с богоугодни цели текущата вода”

 

 

Айше Сенийепервер, наложница на османския султан Абдул Хамид Първи и кралица-майка на султан Мустафа Четвърти, е българска християнка от Родопите. Рожденото й име е София или Соня. По това време водата от дворните кладенци се ползвала само за хигиенни нужди и за напояване, но не и за пиене.

Водопроводът и тръбите, поставени в средата на 18-и век, са използвани частично до 1930-а година.

- През 1926-а-1928-а се изгражда модерната за времето си помпена станция “Ивайло”, оборудвана с германски хидрофори и помпи. Тогава започва и ремонтът на водопровода за Пазарджик, а тръбите, поставени тогава,

вече 90 години работят безаварийно

Доказателство за качеството им е водопроводът по днешния пазарджишки булевард “Георги Бенковски”. Показани са най-често използваните етернитови тръби, произведени за пръв път в Германия и Австрия в началото на 20-и век. Съставът им - циментова смес и азбестови влакна, ги прави

вредни за здравето на човека

Затова постепенно подменяме етернитовите тръби с полиетиленови.

Посетителите ще видят и по какъв начин и с какви средства се отстраняват авариите по водопроводите - основни и частични. Запазени са стоманени тръби, произведени в завода край Септември, който от години не работи.

Голямо е разнообразието от водомери. Има и макет за водопроводно отклонение от уличния водопровод към сграда, водомерна шахта в имота и други.

Най-добрите водопроводи са чугунените, но са скъпи

Единственият такъв водопровод е изграден около 2000-та година по ул. “Пловдивска” – от улица „Стефан Караджа” до кръстовището за Пловдив.

Освен с помпи, водата се доставя и по гравитачен път. За равномерното разпределение за ползване на водата се изграждат напорни водоеми (кули) за изравняване нивото на водата денонощно. Такива кули има в Огняново, Синитово и Септември.

Част от експозицията е албум със снимки от 70-те години на миналия век, запечатали посещението на ръководството на пазарджишкото ВиК при колегите си в побратимения на Пазарджик град Ставропол в Русия.

 

 

Техническите средства, необходими за ВиК дейностите, са теодолит и нивелир. Специален кът в залата е отделен за мини лаборатория с всичко необходимо в нея за изследване качеството на питейната вода.

Най-впечатляващият експонат е 3D макет

На него визуално е показано откъде идва водата, през какво минава и след пречистването се влива в река Марица.

Наш дълг е да популяризираме музея сред малки и по-големи, защото е важно. За целта предвиждаме да издадем информационни брошури. За наша радост, след откриването на експозицията все повече хора го посещават, доволен е инж.Мишев. Той поясни, че такива музеи ще има в Смолян, Стара Загора и Варна.

Водопроводната врежа, стопанисвана от ВиК предприятието, е с дължина 1010 километра. 250 км от тях са външни водопроводи, останалите - улични в населените места. В града са 170 километра.

Последно е водоснабдено село Долно Вършило - през 2015-а, в което има само един жител.

Проблем с количеството на водата няма - мит е, че тя намалява, увериха от “Водоснабдяване и канализационни услуги” ЕООД.

Пенка МИХАЙЛОВА

Коафьорката Ваня Иванова и нейни съмишленици засадиха декоративни дръвчета на бул. „Христо Ботев” днес в участъка от Полицейското училище в посока на Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт.

 

Акцията бе символична и целеше да провокира жителите на общината да направят по-красиво пространството около себе си, защото светът, в който живеем, зависи от нас самите.

Както „Знаме” писа и преди, парите за това бяха събрани по време на доброволческата кампания „Най-хубавото се вижда със сърцето“, която ще бъде ежегодна.

 

 

Ваня, която държи рекорда на Гинес за най-много вдигнати коси и оформени прически (330 фризури за 8 часа), вече заяви, че на 21 април, в навечерието на Деня на земята, си е харесала кътче в Пазарджик, което смята да почисти от сметта, изхвърлена от нехайни граждани. „Общината, това сме ние! Ако има желаещи ентусиасти, да заповядат с мен на 21 април”, призова на стената си във Фейсбук енергичната фризьорка.

(Зн)

ВЕЛИНГРАД. Ученици от основното училище „Неофит Рилски“ посетиха кмета на общината д-р Костадин Коев и направиха импровизирано интервю. Поводът е 130-годишнината от основаването на учебното заведение. Градоначалникът е сред бившите му възпитаници.

С видимо удоволствие той разказа на децата спомени от ученическите си години и поздрави целия колектив за всеотдайността, професионализма и многото интересни и полезни инициативи. На учениците пожела да израснат като достойни и успели хора, с които Велинград да се гордее.

(Зн)

ПАЗАРДЖИК. Както „Знаме” писа, областният град e домакин на първото Национално състезание - конференция за училища посланици на Европейския парламент в България, което преминава под мотото: „Европейският парламент, избран от мен ‘2019“.

Днес и утре младшите посланици от Профилираната гимназия „Иван С. Аксаков“ посрещат представители на 22 училища-посланици на ЕС у нас. Конференцията се провежда под патронажа на кмета Тодор Попов.

Есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати представят 62 младши посланици на Европейския парламент. Оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени са под ръководството на 24 ръководители - старши посланици. Надпреварата е в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография. С творбите е подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик.

Състезанието-конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година темите са: „Избори за Европейски народни представители“ и „Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“.

Специален гост днес е българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Освен нея, приветствия към участниците отправиха кметът Тодор Попов, заместник-областният управител Йордан Кожухаров, началничката на Регионалното управление на образованието (РУО) в Пазарджик Валентина Кайтазова.

Познанията, идеите и предложенията на учениците за това как трябва да се развива Европейският съюз и каква трябава да е ролята на младите хора, определено впечатлиха гостите.

А преди да се отправят към сградата на Общината, където всъщност се провежда конференцията, младежите засадиха заедно дърво на приятелството в двора на гимназия „Аксаков”.

(Зн)

ПАЗАРДЖИК. Окръжният съд в Пазарджик е на второ място в страната по бързина на разглеждане на делата за първото полугодие на 2018-а. В тримесечен срок са приключени 91% от казусите, стана ясно при представянето на годишния отчет-анализ на съда от административната ръководителка Елеонора Серафимова. Също 91 процента е била успеваемостта в бързото правораздаване през 2017-а, а магистратите ни са били шести в България, защото тогава този показател средно за страната е бил 94 процента. Червена точка за съдиите е и подобряването на бързината при въззивните дела, която стига завидните 95 процента (92 процента за 2017-а).

Тенденцията е да се увеличават и гражданските, и наказателните дела. През 2018-а общият брой на постъпилите и образувани дела е 2047 (с 20 по-малко от предходната година). С останалите висящи дела от 2017-а общият им брой за разглеждане е 2289. Свършените дела през отчетния период са 2018. Любопитни тенденции се открояват в цифрите. Трикратно са се увеличили делата срещу откази за вписване в Търговския регистър. Голям е скокът при първоинстанционните търговски дела заради 114-те иска на прокуратурата, внесени през миналата година в съда. Като тенденция се отбелязва и увеличаване на делата с постигнато споразумение с прокуратурата.

Същевременно натовареността продължава да е много голяма. Пазарджишкият окръжен съд се нарежда на шесто място в България, а пред него са Специализираният наказателен съд, Софийският градски съд и окръжните съдилища в Стара Загора, Благоевград и Пловдив.

„Основният проблем са кадрите и тяхното текучество на ниво „Районен съд”, което захранва горните съдилища, каза съдия Серафимова. Младшите съдии бързат да сменят местоработата си, затова в последните 10 години нямаме останали младши съдии, освен съдия Красимир Лесенски, който е от Пловдив и всеки ден пътува. С промените в Закона за съдебната власт обаче и въвеждането на задължителна 3-годишна уседналост, мисля, че ще има възможност за плануване на кадрите”, добави административната ръководителка. Тя даде висока оценка за работата на колегите си.

Най-скъпото дело е казусът с грабежа на златните накити в офиса на Спас Спасов до жп гарата. До момента то е струвало над 25 хиляди лева - платени основно за преводачески услуги.

(Зн)

ЮНДОЛА-СВ. КОНСТАНТИН. Състезание по ски за деца Купа „Канари” се проведе на х. „Старина” над Юндола. В гигантския слалом на старта застанаха над 40 деца от Пловдив, Пазарджик, Пещера и Велинград. Състезателите на пещерския ски клуб „Фаворит” се представиха много добре и достойно закриха зимния сезон.

Особено се отличиха Добромира Банкова (Пещера), която спечели първо място при 10-годишните. В групата до 8 години пък Моника Ташева и Лилия Шаркова от Пазарджик заеха съответно 2-о и 4-о места. Призови класирания направиха и Димитър Тотин в групата до 8 години, както и Николай Билбилев,Георги Видолов и Радослав Якимов при батковците до 10 години.

„Времето беше прекрасно и комбинацията между сняг и слънце доведе много хора в планината. Децата изпитаха невероятни емоции. За повечето от тях това беше едва второ състезание и главната им цел бе просто да завършат”, коментира председателят и старши треньор в СК"Фаворит" Георги Юруков.

 

Дни по-рано на летовище "Св.Константин" се проведе традиционното ски състезание Купа "Фаворит"- гигантски слалом за деца, юноши и девойки, в който се пуснаха 53 деца, а отделно караха и 12 мъже и жени. Организаторите от ски клуба, ТД "Купена" и община Пещера бяха осигурили и електронна измервателна уредба, както на най-големите ски състезания. Там Моника и Лилия заеха съответно първо и второ места при 8-годишните, а Десислава Коева и Катрин Тасева взеха злато и бронз в групите до 12 и 14 години, а М.Коева е трета при жените. Отличиха се и Ами Мишеморова, Максим Недялков, Георги Връбчев, Георги Владев, Радул Радулов, Борис Домусчиев, Радослав Якимов, Ивет Станкова и Петър Доспатлиев

(Зн)

След победното 4:0 срещу „Ботев” (Ихтиман) футболистите на „Хебър” отиват за победа в Етрополе днес. Старши треньорът на “Хебър” Николай Митов не скри задоволството си от убедителната победа, но по-важното за него е, че се увеличава и групата с футболистите, а лазаретът се опразва след като и Цецо Тонев, и Кирил Георгиев, влязоха в игра. „Това е важно, защото ми дава възможност за ротации”, коментира треньорът. Анди Краев започна тренировки, но ще му трябва още поне една седмица, за да навлезе в обичайната си форма, ще бъде необходимо още време и на Родриго Барони.

За феновете и сега е осигурен транспорт за предстоящото гостуване на хебърци срещу „Чавдар” (Етрополе). Тръгването е от 12 часа от стадион “Георги Бенковски”, а заявките са на тел. 0898 310 551.

(Зн)

Днес, 22 март, от 17.30 часа, в художествената галерия “Проф.Веселин Стайков” ще бъде открита изложба, организирана от Представителството на СБХ в Пазарджик с председателка Маргарита Иванова. В експозицията са представени 21 художници с 40 творби - графика, живопис, керамични пана, скулптура. Сред участниците има и гости от Дружеството на пазарджишките художници.

Изложбата може да бъде посетена до 10 април.

Маргарита Иванова за изложбата:

- В галерийното пространство ще покажем нови произведения на изкуството и насоките на търсенията на творците. За нас е важно художествените ни прояви да радват повече любители на красотата, което и правим с изложбата в пещерската галерия.

Пенка МИХАЙЛОВА

ВЕЛИНГРАД. С шест хора ще започне ударно Осмият национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро”, а хотелите в СПА столицата са препълнени от игралци, техни приятели и любители на народните танци. Днес на площада „Николай Гяуров” ще се извият фестивалните шест хора - Сворнато от Родопска област, Малешевско от Пиринска, Дайчово от Северняшка, Трите пъти от Тракийска, Селско шопско от Шопско и Варненско от Добруджа.

„Настанили сме по хотели около 1800 гост-участници. Имаше и още желаещи за участие, но след петдесетата група спряхме да записваме, защото няма да ни стигне времето. Ще поканим групите, които останаха извън участниците в дефилето от стадиона към центъра, където ще се изиграят шестте фестивални хора”, коментира пред „Знаме” Аделина Пещерска от сдружение „Пролетно хоро”, организатор на фестивала за осма поредна година съвместно с Дружба "Родина" и "Дружество за защита на Родопите" и със съдействието на община Велинград.

В последните три издания броят на участниците и гостите бе между 1400 и 1900 души от цялата страна.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал и няма конкурсен характер. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция и за участниците, и за публиката. Неслучайно определят проявата като нагледен и оригинален урок по история и краезнание.

В  културния календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие. Националният фестивал има заслужено място в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата и Министерството на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ, а през 2016 година „Пролетно хоро“ бе с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерството на туризма годишни награди за туризъм. През 2016-а и 2017-а пък фестивалът бе презентиран от община Велинград на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”.

(Зн)