Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Мартенски театрален маратон представя авторският спектакъл “Апетит” тази вечер

Сряда, 13 Март 2019 15:31

ПАЗАРДЖИК. Мартенският театрален маратон, организиран от Младежкия дом продължава със спектакъла „Апетит“. Той ще се играе тази вечер, от 19 часа.

Театралният проект събира Богдана Трифонова - актриса и водеща на сутрешния БГ Стартер по БГ Радио и авторката и актриса Здрава Каменова в пиеса писана специално за тях.

Една неуспяла радио водеща на кулинарно предаване (Богдана Трифонова), която си мечтае да раздава житейски съвети, се среща с една разярена нейна слушателка (Здрава Каменова), която търси отмъщение, заради проваления си брак след точно един такъв радио съвет. Срещата между двете е шумна, абсурдно смешна, бурна и трансформираща. Една история с две много гладни за живот жени, мъртво куче, призрака на чернокож рапър, оперен певец и пистолет ще ви накара да повярвате, че всички мечти стават все по-възможни особено ако си около 40-те.

Екип:

Богдана Трифонова вече 17 години води сутрешното шоу Стартер. Макар и в живота изявата ѝ зад микрофона да е успешна, в спектакъла тя се превръща в неуспешна и смешна радиоводеща.

Богдана Трифонова е завършила НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, но както самата тя казва - не си е изиграла игрането. Цели двайсет и две години по-късно се връща на театрална сцена, изкушена от предложението на Здрава Каменова.

Здрава Каменова е актриса и драматург. Пиесите й са превеждани на португалски, френски, английски, японски. Носител е на шест награди за драматургия. Заедно с това е прекрасна майка на две деца и една котка. Тя е един от сценаристите на „Откраднат живот“, автор на мюзикъла „Скачай“ в театър „София”, на „Жената е странно животно“ в „Сълза и смях” и „Дом за овце и сънища“, проект на Максим Горки театър, Берлин и Червената къща, София. Също така е автор на детските книжки: „Боб, малката метална кутийка с голяма мечта“ и „Чорапът, който промени света“. От няколко години работи и заедно с Мариана Събева.

Мариана Събева е другият драматург на проекта и негов продуцент. Тя е съавтор и на театралните постановки „Късметът на кукувицата“ и „Мовименто/вариации“, била е част от сценарния екип на сериалите „Столичани в повече“ и „Откраднат живот“, има над 10 години опит в писането за телевизия и реклама. Завършила е „Кино и телевизионна драматургия“ в Калифорнийския държавен университет.

Мъжкото присъствие в екипа е в лицето на Благой Бойчев – актьор и магистър по философия. „Апетит“ е негов режисьорски дебют. Благой е един от основателите на Театър „Реплика”.

От Младежкия дом в Пазарджик припомнят, че март е месецът, с който подготвят зрителите за Международния младежки театрален фестивал „Океан от любов“. Неговото 14-о издание ще е между 29 март и 2 април. И тази година зрителите, които се включат в Мартенския театрален маратон, стават част от учредителите на наградата на публиката в „Океан от любов“. Един от тях ще получи награда. Победителят ще се изтегли на лотариен принцип.

Фейсбук събитие на маратона: Мартенски театрален маратон

(Зн)