Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Мандолинният оркестър на 40 години

Четвъртък, 11 Април 2019 11:17
Мандолинният оркестър “Маестро Георги Атанасов” Мандолинният оркестър “Маестро Георги Атанасов”

ПАЗАРДЖИК. Днес от 18 часа зала “Маестро Георги Атанасов” ще събере на празник почитателите на мандолинния оркестър, който носи името на Маестрото, по случай 40-годишнината от възстановяването на музикалната формация. Неин художествен ръководител е Атанас Чолаков.

Присъстващите ще се насладят на изпълнението на творби от Моцарт, Тоселли, Брамс, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин. Солисти ще са проф.Ивелина Иванчева - пиано, Десислава Чолакова - цигулка, Явор Желев - флейта, Десислава Гюзелева - ксилофон и Чавдар Ралчев - акордеон. Оперетните артисти Даниела, Стефка и Иван Караиванови ще пеят арии от “Царицата на чардаша” на Калман.  Участват още естрадният изпълнител Димитър Френски и инструменталната група “Доминанта” с художествена ръководителка Ира Чолакова. Водеща ще е актрисата Василка Сугарева.

Организатори на музикалното събитие са общината и читалище “Христо Ботев-1897”.

Ден преди честването на представителния мандолинен оркестър “Маестро Георги Атанасов” наша репортерка разговаря с неговия художествен ръководител Атанас Чолаков.

- Г-н Чолаков, какво са 40 години за музикалната формация?

- Един дълъг път, извървян с много труд, вяра и вдъхновение. Продължител на 117-годишната традиция на мандолинното изкуство в Пазарджик. Ръководя оркестъра от 2009-а с 21 изпълнители-ентусиасти, влюбени в музиката. Музикантите свирят първа и втора мандолина, мандола, пиколо-мандолина, акордеон, китари и ударни инструменти. Формацията е умалено копие на класически оркестър, но с много по-малки музикални възможности. В състава влизат интелигентни, образовани хора с изграден музикален вкус и с различни професии - инженери, лекари, учители, агрономи. Всички те отделят от времето си да творят изкуство безвъзмездно и да радват другите. На тях и на най-възрастния майстор на мандолината Спас Генов благодаря сърдечно.

- Къде се вписва мандолинната музика?

- Във всички музикални жанрове - класика, фолклор и естрада - наш солист е пазарджишкият певец Димитър Френски. Свирим произведения на световно известни композитори - Моцарт, Умберто деи Мартино, Енрико Тоселли, Марио Маджохи, Калман, Любомир Пипков, Георги Златев-Черкин. В репертоара ни има чардаши, румънски народни танци, руски цигански песни и пляски и други.

С мои фолклорни и обработка на естрадни песни се стигна до по-голямо разнообразие в общото звучене на мандолинния оркестър и добре се справяме. Това доближава изпълненията ни до по-широк кръг слушатели.

- С какво мандолината се отличава от другите музикални инструменти?

- Това е интересен италиански струнен инструмент, популярен в целия свят, особено в Азия и Америка. Има четири двойки струни, на които се свири само с перо. Настройва се като цигулката, но “украшенията“ в звукоизвличането в музикалното произведения е доста по-трудно от това на други струнни инструменти. Мандолината е с големи възможности за изпълнение на музика от различни стилове.

Повечето мандолини в оркестъра са произведени в завода за музикални инструменти в Казанлък. Отскоро се сдобихме с шест майсторски мандолини - купихме ги на прилична цена от септемвриеца Любомир Джоков, лютиер в Германия. Г-н Джоков е мой бивш учител в школата по китара отпреди 40 години. Макар и употребявани, инструментите са с високо качество.

- Къде се изявяват мандолините?

- На годишни концерти, какъвто ще бъде и този. В репертоара са включени над 140 класически произведения, творби от забавна музика, български фолклор и фолклор от чужбина. Разнообразието дава възможност за участие в различни събития - празници, концерти, фестивали. Печелим и награди. В Пазарджик се провежда национален мандолинен празник с участието на 120 оркестранти. В България има 7 мандолинни оркестъра, два от които са в нашия град - “Маестро Георги Атанасов” и “Елена Генова”. Останалите са в Благоевград, Петрич, Сандански, София и село Мирково, където три години поред се правят празници. В Пловдив възстановяват някогашния мандолинен оркестър, там сега има само детски.

Оркестрите са малко на брой, но с концертите си създават истински празници за ценителите на мандолинната музика.

Пенка МИХАЙЛОВА