Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Варицелата е в подем след затишие, продължило няколко години

Понеделник, 15 Април 2019 14:02

53 случая на варицела са отчетени в нашата област през януари тази година срещу 13 през януари 2018-а, 37 през февруари 2019-а срещу 13 през февруари 2018-а, и 49 през март 2019-а срещу 24 през март 2018-а. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазрджик и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

- Заболелите от варицела действително се увеличиха - коментира пред „Знаме” д-р Магдалена Станева, която оглавява дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик. - При тази болест обаче се наблюдава цикличност, т.е. редуват се ръст със затишие. Ако си спомняте, преди 2-3 години пак имахме много пациенти. Добрата новина е, че болните сега намаляват в сравнение с началото на годината.

Варицелата (дребна шарка, лещенка) е едно от най-честите вирусни заболявания в детска възраст. Причинява се от вируса варицела-зостер. Освен това е и

сред най-заразните - поразява 90 процента от контактите на болния,

ако те нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Срещу тази болест няма имунизации.

Подобно на грипа, тя се разпространява по въздушно-капков път. Предава се много лесно. Може да се заразите навсякъде - на улицата от кашлящ минувач или у дома, ако са болни децата ви. От дребна шарка страдат не само малчуганите.

- Пациентите могат да бъдат на различна възраст - уточнява д-р Станева. - Сред тях има много малки деца - на годинка, две, три и т.н, но има и мъже, и жени, прехвърлили 20 и 30 години. Обикновено това са родители, които са се заразили от синовете и дъщерите си. Като цяло

при по-възрастните болестта протича по-тежко

и с повече усложнения. Имунитетът на вече преболедувалите е траен.

Закъснялото лечение може да доведе до много сериозни усложнения. До инфекциозно отделение по-често стигат по-възрастните. При малките заболяването протича по-леко.

Повишената заболеваемост преобладава през студените месеци. Най-засегнати са децата между 5 и 9 години. В тази възрастова група са около половината от случаите.

Заразният период започва 1-2 дни преди появата на обрива и завършва, когато всички кожни лезии се покрият с корички.

Вирусът се предава от човек на човек чрез директен контакт, чрез секрети на болен, от течност на мехурчета по кожата. Инкубационният период продължава от 1 до 3 седмици.

Характерният обрив се появява внезапно

и е придружен от рязко повишаване на температурата. Обикновено не надвишава 38-39 градуса. Пъпките най-често са по корема, но бързо плъзват под мишниците и по бедрата. Съпровожда ги упорит сърбеж. Виждат се и мехурчета по лигавиците на устата, езика, мекото небце. Възможни са усложнения в резултат на вторични бактериални инфекции, следствие от разчесване и недобра хигиена, което в никакъв случай не бива да се допуска. Не са редки и усложнения в дихателната система на болните. При вторична бактериална инфекция заболяването може да завърши дори със смърт, ако не се предприеме своевременно лечение.

При появата на обривите трябва да се потърси лекарска помощ. Препоръчително е да се обърнете към общопрактикуващ лекар, инфекционист или педиатър. Терапията е индивидуална. Леките форми могат да се лекуват вкъщи, като се приемат медикаменти, понижаващи температура, и се използват пудри за пъпките, които облекчават сърбежа и възпрепятстват вторичното бактериално замърсяване. При тежките форми на болестта се налага спешна хоспитализация.

Софи ПЕТРОВА