Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Наш скулптор извая трънската певица Гюрга Пинджурова

Четвъртък, 09 Май 2019 13:05

ТРЪН. На 4 май в центъра на града бе открит паметник на певицата Гюрга Пинджурова, наричана “Трънският славей на операта”. Автор на монумента е пазарджишкият скулптор Спас Киричев.

Спас Киричев заяви специално за Знаме:

- Доволен съм, че моя творба ще напомня за голямата оперна и народна българска певица Гюрга Пинджурова. Първоначалната идея предвижда изработване на барелеф за фасадата на местното читалище. Впоследствие, оценявайки значимостта на творческия път на своята съгражданка, ръководството на общината решава да бъде издигнат подобаващ паметен знак в нейна чест.

Сега фигурата на певицата е представена в цял ръст, приседнала върху морена, пеейки. Изработена е от бронз с височина 180 сантиметра. Върху камъка се чете: “Айде да попоемо” (хайде да попеем). На отделна морена до паметника е изписано името на певицата и мисли за нейния талант, допълни скулпторът Киричев.

Гюрга Пинджурова е родена през 1895-а, шесто дете на трънския дюлгерин Гюро Майстора. От малка пее песните на майка си. Завършва първия випуск на Държавното музикално училище в София. Учи при голямата Христина Морфова, която й издейства държавна стипендия за обучение по оперно пеене в Консерваторията в Прага, Чехия. Гюрга завършва с отличие висшето си музикално образование

за три, вместо за пет години

Първият й самостоятелен концерт у нас е през януари 1921-а в София с изпълнение на арии из опери. Наричат я Трънският славей на операта. Била е учителка по пеене в училища в столицата, в Трън и в трънски села. Две години е хористка в Софийската народна опера (1936-1937). От 1938-а е солистка в Радио София, пее на живо народни песни. През следващата година са издадени първите й плочи, които са част от златния фонд на БНР.


Гюрга Пинджурова

Гюрга Пинджурова, една от най-големите български певици, е известна и

с изпълнението на песента Хей, поле широко

Носителка е на престижни отличия, сред които и Димитровска награда.

На 10 ноември 1971-а, на 76-годишна възраст, певицата си отива от този свят.

Пенка МИХАЙЛОВА