Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Нова книга за традициите и новостите в маскарадните игри

Понеделник, 13 Май 2019 15:25

ПАЗАРДЖИК. Регионалният исторически музей издаде поредната си книга - „Традиции и иновации в зимните и предпролетни маскарадни игри“ с автор Мария Йорданова.

Темата в изследването на Мария Йорданова представлява интересен и сполучлив опит да ни запознае с провеждането на маскарадните игри в девейтнайсет селища на областта. Разнообразният снимков материал безспорно обогатява изследването, като нагледно показва традицията.

В страниците на книгата са описани участниците в маскарада, техните костюми, атрибути, маски за начинът на изработването им. Любопитни са действията на маскираните персонажи, богатата символика на тези действия, иновациите при пресъздаването на игрите, стремежът към атрактивност.

Вземането на прошка, обредната трапеза, паленето на сирнишки огньове и танцът са само част от богатата картина на маскарадните игри в разгледаните от автора селища.

Изданието ще бъде интересно и полезно за историци, етнолози, фолклористи, както и за всички млади и по-възрастни читатели. Това изследване ще допринесе за запазването и развитието на традицията, свързана с маскарадната обредност.

(Зн)