Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Анна впечатли Зьодер и Борисов с креативността си

Вторник, 14 Май 2019 16:06

Нашата ученичка бе една от осемте наградени по време на срещата в Министерския съвет

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. Анна Налбантова получи награда по време на провелата се преди дни официална среща на премиера Бойко Борисов и министър-председателя на Бавария Маркус Зьодер в Гранитната зала на Министерския съвет. Дванадесетокласничката в ЕГ „Бертолт Брехт” и още седем души от езикови гимназии в страната бяха поздравени от първите политици на България и Свободна държава Бавария за иновативността и творческия подход. Те изпитаха вълнението от церемонията заради отличните си постижения в немския литературен конкурс Bayern Wettbewerb с тема "Интернационална Бавария". Надпреварата се проведе точно преди година, а щастливите осем бяха обявени за победители и през октомври прекараха една седмица в Мюнхен…

„Вълнението е неописуемо и сега, и тогава.

В Германия представихме проектите си в Министерството на културата

в центъра на германската провинция. Посетихме също Баварските замъци, Пасау и Меминген. Тук е мястото да вметна, че наш ръководител е госпожа Златка Бенш, която е немски програмен учител и координатор на множество немски проекти. Тя преподава немски език в ЕГ "Бертолт Брехт" и подготвя ученици за престижната немска езикова диплома DSD. Г-жа Бенш преподава немски език и на германците, тя е и университетски преподавател, ръководи много проекти, свързани с Германия и България”, разказва Анна.

Нейният проект бил много креативен, похвалили я домакините.

Заснела филмче, на което свири на цигулка запомнящото се танго от филма „Усещане за жена”

с Ал Пачино - Por una Cabesa. Същевременно направила разбор по темата, фокусирайки се върху международния конкурс за класическа музика, който всяка година се прави в Бавария.

„Исках с музиката и с конкурса, на който идват изявени музиканти от цяла Европа, да покажа интернационалната Бавария. По този начин можех да дам повече от себе си, защото бе най-близък до мен”, пояснява Анна. Презентацията била в Министерството на културата на Бавария и домакините били силно впечатлени и от проектите, и от перфектния немски на българчетата.

„Всички се бяхме постарали и това силно впечатли немците. Другите български проекти също бяха много добри. Едно момиче например

под формата на филм беше събрало разказите на хора от различни държави,
които говорят за преживяванията си в Германия, други разказваха интересни истории или грабваха с впечатляващи есета”, пояснява дванадесетокласничката. Тя свири на цигулка от 5-годишна при Ира Чолакова към читалище „Христо Ботев 1897” и за изминалите 14 години е носителка на множество награди от музикални конкурси. На сцената в Пазарджик сме я виждали да свири и сама, и като част от вокално-инструментален състав „Доминанта” към читалище „Христо Ботев 1897”.

„С „Доминанта” продължаваме да ходим по участия и се надявам, че ще продължаваме да го правим още дълго време”, казва Анна Налбантова, която е от музикално семейство. Баща й Васил Налбантов е изявен китарист, а брат й Теодор има множество награди в конкурси за класическа китара. „Музиката ми дава много, включително и това, че ме учи на дисциплина”, признава момичето. А дисциплината е ключова за всеки германист. Анна иска да учи точно това. „Сега целта ми е да ме приемат Немска филология в СУ „Свети Климент Охридски”, а след това и нещо, свързано с музика. А през това време ще свиря”.

Ангел АНАТОЛИЕВ