Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Представят романа „Малкият бог на земетръса”

Сряда, 15 Май 2019 15:25

 Авторът Петър Денчев е писател и театрален режисьор

ПАЗАРДЖИК. Младежкият дом и издателска къща „Жанет 45“ ви канят на представянето на романа от Петър Денчев „Малкият бог на земетръса”. Събитието ще се състои на 15 май, от 17.30 часа, в голямата зала. Книгата ще бъде представена от директорката на Дома Инна Церовска. А ето какво казва за книгата писателят и литературен критик Борис Минков:

„Един мъж по следите на мистериозно среднощно изчезване се връща по стъпките на своето и чуждото минало - в своя гардероб, сред руините на бащината къща, по софийските улици, на брега на Дунав, насред чаршията в Скопие. Преживявайки разпадането на своята любовна връзка, за да оцелее по следите на изгубеното, той разполага себе си на входовете и изходите на настоящето.

Дали това интензивно издирване е в състояние да надмогне усещането за живота като съставен от страхове и липси? Възможно ли е един личен бог да стабилизира свлачището на живота, за да забави напредването на лудостта, която превръща хората в машини за ритуали? „Малкият бог на земетръса“ разказва една удивителна история, която прониква в скритите отношения на живеенето.“

Петър Денчев е писател и театрален режисьор. Завършил е театрална режисура (НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, 2010-а.), с магистърска програма по театрално изкуство (2017). С книгата си “Тъй, както мъж целува жена, която обича” печели конкурса за нов български роман “Развитие” през 2007-а.

По-късно излизат сборникът с разкази “Истории в минало време” (2010, ИК “Жанет 45”) и романът “Тихото слънце” (2012, ИК “Жанет 45”). Има публикации в периодичния печат, преводи на разкази в чужбина.

Поставял е спектакли на сцените на повечето от големите театри в България (Народен театър “И. Вазов”, Сатиричен театър “А.Константинов”, ДТ “С. Бъчваров” - Варна, ДТ “С.Огнянов” - Русе, ДТ “Г.Милев” - Стара Загора и др.). В периода 2017-2018-а е драматург на драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна.

(Зн)