Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


И местни участници в националния протест на медицинските специалисти

Четвъртък, 16 Май 2019 12:15

СОФИЯ. На 15 май (сряда), от 14 часа, медицинските специалисти отново ще протестират пред Министерския съвет за реформи в здравеопазването. Предвидено е и шествие до Министерството на здравеопазването (МЗ).

Местни здравни работници също ще участват. Ето отговорът им на въпроса защо:

„Защото в момента пациенти няма - има клиенти, клинични пътеки, търговски дружества, печалба и пари! Няма хуманност, милосърдие, Хипократова клетва, човешко отношение! Защото здравето НЕ Е търговия! Защото искаме да СПРЕМ корупцията и НЕ искаме да бъдем съучастници! Защото искаме адекватно заплащане за труда, който полагаме! Защото искаме да работим при достойни условия на труд!

Защото, за да има качество на здравните услуги, трябва да има медицински стандарти! Защото искаме контрол на разпределението на публичните средства! Защото всеки български гражданин трябва да има достъп до качествени здравни грижи във всяко едно кътче от страната! Защото пациентите са наш приоритет! Защото това е професията, която сме избрали и тя е нашето призвание! Защото искаме да останем и да работим в БЪЛГАРИЯ!”

Плакатите на местните участници вече са готови. Организиран е и транспортът. Автобусът тръгва от автогара Пещера в 11 часа и от МБАЛ Пазарджик в 11.30 часа. Желаещите да носят белите си престилки. Както и попълнено и подписано заявление за напускане на здравната система.

Нека информираме управляващите каква е следващата ни стъпка, породена от тяхното бездействие, призовават организаторите на протеста. А текстът на заявлението е следният:

„Заявявам, че напускам здравната система като крайно неефективна

както за пациентите, така и за нас, медицинските специалисти! Отказвам, да се превръщам в роб и да работя на две и повече работни места, за да оцелява семейството ми! Професията ми изисква да полагам грижи както за физическото, така и за психическото здраве на пациентите. С порочността си здравната система ми отнема възможността да го правя качествено! Отказвам да потъпквам достойнството си, приемайки мизерно заплащане за високоотговорен и високоспециализиран труд!”

(Зн)