Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


За последно този сезон „Приятели”-те играят „Лодка в гората”

Понеделник, 10 Юни 2019 14:49

ПАЗАРДЖИК. Днес от 19 часа в Младежкия дом актьорите от Младежки театър „Приятели” за последно този сезон ще играят „Лодка в гората”. Николай Хайтов е един от най-ярките български автори, оставил след себе си много разнообразни по жанр и тематика творби. Автор е на изключителните „Диви разкази“ и по негов сценарий са създадени филмите „Козият рог“, „Мъжки времена“, „Изпит“ и други.

Сюжетът на пиесата „Лодка в гората“ е като пъзел, в който се преплитат две човешки истории. Те ни представят две човешки съдби, но същевременно свързани помежду си чрез добротата, човечността и милосърдието. Това са истории на обикновени хора от село, които живеят скромно и примирено. Дълбоко в себе си обаче те са мечтатели, бунтари, идеалисти, готови да постигнат всичко с труд и честност, но в същото време и подчинени на властта. Това са хора, които умеят да живеят с природата, да страдат с болките на живата природа и да оцеляват, въпреки нелеката си съдба. Тяхното спасение е "лодката в гората", която може да отплава само чрез силата на въображението, присъщо на "чистите" хора.

Пиесата напомня, че човек не трябва да съди хората, без да познава техните мъки, че всеки притежава различен мироглед и има право на това, че лошото никога не възтържествува, но винаги се връща обратно. „Лодка в гората“ вдъхва вярата, че положителната промяна винаги е възможна и никога не е късно за нея. И още нещо: че Любовта може да ни връхлети на най-невероятното място в най неочаквания момент. И трябва да сме готови да я приемем.

Постановката на „Приятели”-те е на техния ръководител Александър Братоев, сценографията - на Теодора Лазарова, участват Цветелина Жулева и Николай Стоянов.

(Зн)