Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Драматизация по роман на Вазов развълнува ученици и учители

Понеделник, 08 Юли 2019 08:42

Спектакълът е отличен в училищен конкурс

БЕЛОВО. На 9 юли 16 момичета и момчета от СУ “Александър Иванов - Чапай” ще посетят Сопот. Там на официална церемония в къщата-музей “Иван Вазов” ще им бъде връчено отличието - първо място за драматизацията “Тлака в Алтъново” по мотиви от романа “Под игото” на Иван Вазов. Драматизацията бе заснета и изпратена за участие в Петия национален ученически конкурс “Вазова България” в родния град на патриарха на българската литература.

Спектакълът по Вазовия роман бе част от програмата на гимназията по случай 75-годишнината от създаването на училището. В подготовката му участваха Мария Хаджийска, учителка по български език и литература, Стоянка Манчева - по немски език, и със специалното участие на Даниел Михайлов в ролята на Викентий. Даниел е бивш възпитаник на гимназията, сега студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Учениците от осми и десети клас се въплатиха във великолепните образи на Вазовите герои: Ангел Величков - в ролята на Боримечката, Румяна Богданова - Стайка, Амелия Хрисчева - Цанковица, Антон Угринов - бай Цанко. И още моми и ергени допълваха сценичната картина.

75-годишната история на СУ “Александър Иванов - Чапай” е сбор от победи, промени и красота, съобщи за “Знаме” неговата директорка Спаска Кузманова. Училище с традиции, свое лице и стил и с прекрасно бъдеще. Началото на образователното дело е поставено още в зората на Освобождението (1885-а), с основаването на началното училище в сградата на Хиршовата дирекция по експлоатацията на беловските гори. През 1920-а отваря врати и прогимназията. С Указ №64 от 18 декември 1944-а на Министерството на народната просвета, на 25 декември същата година се открива гимназия, именувана “Александър Иванов - Чапай” със 7 паралелки (непълна). Една година по-късно е обявена за редовна гимназия.

Днес, седем и половина десетилетия по-късно, бивши и настоящи учители и възпитаници помнят миналото и с любов и отговорност градят бъдещето на родното училище, допълни директорката Спаска Кузманова.

Пенка МИХАЙЛОВА