Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Инж. Емил Йончев: Готов съм да спонсорирам и монумент за музея в Ла Скала

Петък, 19 Юли 2019 11:04
Инж.Емил Йончев (вляво) и проф.Георги Чапкънов-Чапа Инж.Емил Йончев (вляво) и проф.Георги Чапкънов-Чапа

ПАЗАРДЖИК. Писахме за официалното откриване на бюст-паметника на великия бас Борис Христов пред Съдебната палата, което се превърна във вълнуващо събитие за града.

„Щастлив и горд съм, че в родния ми град се издига паметник на великия бас Борис Христов. Решението за изграждането му пред Съдебната палата е лично мое, осъществено с лични средства, заяви инж.Емил Йончев сподели пред наша репортерка. - Защото световноизвестният оперен певец заслужава това признание. Направата на барелеф би омаловажила таланта на големия българин и творец. По темата за увековечаване паметта на Борис Христов в Пазарджик се връщам в далечната 1995-а, когато посетих музея към Миланската скала в Италия. Там ме впечатлиха скулптурните творби на велики певчески изпълнители - Енрико Карузо, Мария Калас, Рената Тебалди, на композиторите Верди, Пучини, Доницети, Маскани, изваяният от бял мрамор образ на великия оперен диригент Артуро Тосканини. Това ме провокира да попитам уредничката в музея защо сред музикалните величия липсва образът на големия Борис Христов. Отговорът й бе, че подобни решения се вземат на правителствено ниво - между България и Италия. От разговора се убедих, че почитта и уважението към българския гений Борис Христов остава и досега. След края на певческата му кариера в Миланската скала в продължение на

две години никой от колегите му не е посмял да влезе в гримьорна № 1

Нито пък се е осмелил да изпълни коронните му роли - Борис Годунов от едноименната опера на Модест-Мусоргски и на Крал Филип от операта “Дон Карлос” на Верди.

Обмислям възможността и бюст-паметник на Борис Христов да заеме достойното си място сред останалите музикални колоси в музея на Ла Скала. Тази идея продължава да ме вълнува и съм готов с мои лични средства да я осъществя. Условието е взаимна договореност между българското и италианското правителство. Предстои ми работа по въпроса, за да се случи това. Защото, наред с великия Енрико Карузо, на най-високия пиедестал поставям и великия българин Борис Христов.

Откриването на бюст-паметника на световния бас Борис Христов свързвам

с богатите културни традиции в музикалния живот на Пазарджик

На метри оттук е паметникът на Маестро Георги Атанасов. Самият аз обожавам музиката. Нямах навършени 10 години и не бях допуснат в залата на концерта на цигуларя Васко Абаджиев, за което още съжалявам. Пазя трайни спомени от концертите на музикантите Георги Бадев, Емил Камиларов, Васил Черняев, Месур Мехмедов, Добрин Петков и на Иван Спасов.

Надявам се преминаващите край монумента да изпитват гордост, че българин е прославял оперното пеене по целия свят.

Как открих автора на скулптурната фигура на Борис Христов?

(“Знаме” пръв писа, че автор на бюст-паметника ще е проф.Георги Чапкънов-Чапа.)

Запознахме се миналата година на ловен излет в Осоговската планина. Оттогава се сближихме и станах редовен посетител в ателието му. От негова изложба купих творби, които красят дома ми. Скулпторът извая и образа на баща ми. От разговорите с него усетих голямата му любов към оперния бас Борис Христов, чийто бюст-паметник стои близо до храм-паметника “Александър Невски” в столицата. Бюстът е дарен и на съпругата му Франка в Рим.

Благодаря от сърце на проф.Георги Чапкънов-Чапа, че сбъдна мечтата ми в моя роден град да има бюст-паметник на гения Борис Христов. Приятелството ни с Чапа продължава…

Пенка МИХАЙЛОВА