Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


От любов към българския фолклор японец става готвач

Неделя, 21 Юли 2019 09:08
Нуша и Широ Ишизака в щастливите им години Нуша и Широ Ишизака в щастливите им години

ПАЗАРДЖИК. Както вече писахме, в зала “Маестро Георги Атанасов” 40 японци, водени от Широ Ишизака, се насладиха на изпълнението на ансамбъл “Пазарджик” с главен художествен ръководител Атанас Чолаков. Гостите от страната на изгряващото слънце останаха възхитени от мелодиката и ритмите на българските песни и танци, събрани от шестте фолклорни области в страната.

Как любителите на нашенския фолклор се озоваха на концерт на ансамбъл “Пазарджик”, разказа пред наша репортерка Галя Салмова. Галя е сестра на съпругата на Ишизака - Нуша Ишизака, която преди седем години си отива от този свят. Но любовта на Широ към съпругата му Нуша, към българския фолклор и към България остава завинаги.

Г-жа Салмова не знае в подробности защо японците са избрали да слушат точно пазарджишкия ансамбъл. Но е убедена, че те имат информация за качеството на изпълнение на нашия и на други народни формации в страната и не само.

Защото фолклорната формация на Широ “Детелина”, създадена през 1996-а, е част от Националния фолклорен център в Токио, в който се изявяват и други групи, изучаващи народното богатство на различни народи. През 2017-а “Детелина” отпразнува 20 години от основаването на състава. Танцьорите, жени и мъже, са на възраст от 45 години и нагоре. Един от участниците е на 77. При японците има правило - докато децата не завършат образованието си, да не се впускат в любими занимания и хобита извън семейството. Свои танцови произведения в “Детелина” са поставяли изявени български хореографи - Тодор Бекярски, проф.Николай Цветков, Ради Радев, Георги Гаров, познат на ансамбъл “Пазарджик”.

За изявите си в Токио “Детелина” получава две отличия, връчени лично от българския посланик в Япония.

Кои са Широ и Нуша Ишизака?

Запознават се през 1987-а в Школата за професионални хореографи към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. След две години вече са семейство и заминават за Япония.

Преди да срещне Широ, Нуша танцува в Шопския танцов състав с художествен ръководител Ради Радев. Той търси възможност да пристигне в България за по-дълго, за да танцува. Като студент по социология в Токийския университет, той всяка вечер след лекции посещава малко българско ресторантче и се влюбва в българските народни песни и танци. От българското посолство в Япония го съветват да се сдобие с работна виза за по-дълъг престой в страната ни.

След като завършва курс по готварство, Широ става

главен готвач в японския ресторант Ню Отани в София

Готварството съчетава успешно с танците в Шопския ансамбъл и в Добруджанския при Стоян Господинов. Тази любов го отвежда в споменатата Школа за професионални хореографи в Пловдив.

Щастливия съвместен живот на Широ и Нуша свършва, когато през 2012-а съпругата напуска белия свят. Но почитта към човека и хореографа остава. При изяви на групата винаги присъства и нейното име. Нели Андреева, солистка на фолклорния ансамбъл “Филип Кутев”, създава в нейна чест вокално студио “Нуша”.

Сестрата Галя вярва, че сътвореното от Нуша и Широ ще продължи да живее и да радва почитателите на българския фолклор в Япония, Тя поясни, че групата е посетила Стара Загора, ще пътува и на други места в страната. С надеждата, че отново ще се върне в Пазарджик.

Пенка МИХАЙЛОВА