Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Нашите ловци: Не искаме половинчати мерки срещу африканската чума!

Петък, 19 Юли 2019 09:22
Нашите ловци: Не искаме половинчати мерки срещу африканската чума! Бг фермер

С открито писмо до министъра на земеделието и храните Десислава Танева излязоха ловно-рибарските сдружения от Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Септември и Пещера. Председателите на сдруженията Евгени Абаджиев, Венко Бозев, Стоян Серев, Иван Джинев и Герман Кърпаров настояват от министерството да въведат финансовите стимули за отстреляни или намерени диви свине и хищници на територията на цялата страна, както и да включат изрично към хищниците и скитащите кучета. Ето го и текстът:

„Уважаема г-жо Министър, с радост научихме за мерките, които министерството на земеделието , храните и горите предприема за ограничаване на разпространението на африканската чума по свинете. Тези мерки са изключително важни,  належащи и даже са силно закъснели. За съжаление прочитайки заповедта с изненада установихме , че една от най-съществените мерки, за превантивен отстрел на диви прасета и хищници, а именно финансовото стимулиране  за отстреляна или намерена дива свиня и 10 лева за отстрелян хищник, се разпростира само върху територията на държавните предприятия от Северна България. Уважаема г-жо министър, половинчатите мерки винаги дават лоши резултати. Отстрелът на диви свине и хищници е превантивна мярка, целяща разреждане на популацията , с цел ограничаване на разпространението на болестта  , както и ефективен метод за ранно откриване на огнища на АЧС.

Разпростирането на мярката само за Северна България ще доведе до спестяването на незначителни за бюджета суми в размер от не повече от 100 000 лева, а ще демотивира ловците от южните краища на страната да съдействат за изпълнение на мерките и няма да дадат необходимия ефект. Не са невъзможни и случаи на отстреляни в Южна България прасета и хищници, които да бъдат занесени в Северна България , с цел получаване на финансов стимул. Ловно- рибарските сдружения   от област Пазарджик, препоръчваме на МЗХГ да въведат финансовите стимули за отстреляни или намерени диви свине и хищници на територията на цялата страна, както и да включат изрично към хищниците и скитащите кучета. Така ще се увеличи възможността за неразпространение на болестта в южната част от страната. Дори и тези мерки да се въведат в Южна България след откриването  на огнища на зараза и там, то вече ще бъде напълно без смислено и ще е пропуснат шанса за ограничение на разпространението на АЧС на територията на цялата страна.”

(Зн)