Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Кум от Пазарджик благослови сватба на Рожен

Понеделник, 22 Юли 2019 10:33

Журналистически интерес и овации от стотици непознати хора събра истинска сватба на събора на Рожен. Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Цялата компания живее в Германия. Те поясняват, че решили да дойдат в народни носии на събора на Рожен и младоженеца, кума и брата на булката организират изцяло сватбата да се случи на ливадите без тя да знае. "Аз от много време го замислям, въпросът е, че сега беше подходящият момент. Замислих го да е тук, защото тук е най-подходящото място, най-хубавото. Тук са Родопите, има гайди, народна музика, Николай Славеев и Валя Балканска. Младоженката и кумата са танцьорки от малки на народни танци", каза младоженецът пред журналисти.

Марин предложи на бъдещата си съпруга в етноселището на поляните, на колене с пръстен, а веднага след заветното „Да”, гърмяха пушки, хайдутите викаха, а кумът беше на "седмото небе".

Тридневният събор с над 100-годишна история събра на Роженските поляни над 280 хиляди посетители и 3500 певци, танцьори и инструменталисти от всички фолклорни области на страната, според данни на организаторите от сдружението "Рожен - наследство в бъдещето".

Съборът показа величавата родопска музика в целия й блясък, а емоционалната оценка на публиката през трите дни е показателна за това. Етнографски и музейни изложби, базари на био- и фермерски продукти от Родопите, занаятчийски работилници, етноселище и изложения бяха представени в програмата на събора.

(Зн)