Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


От фестивал за документални филми "Отвъд скока" със специална диплома и знак

Четвъртък, 08 Август 2019 09:20
Режисьорката Валентина Фиданова и рекордьорката на висок скок Йорданка Благоева Режисьорката Валентина Фиданова и рекордьорката на висок скок Йорданка Благоева

 

Япончета ще учат английски от него

Лентата проследява живота на Йорданка Благоева, а авторите са наши земляци

СЪРБИЯ. На Осмия международен филмов фестивал за документални спортни филми в Златибор филмът „Отвъд скока“ за нашата олимпийска шампионка и рекордьорка на висок скок Йорданка Благоева получи една от трите специални грамоти и знак.

Отличен бе сред 42 ленти, избрани в две последователни селекции от над 100 претенденти, заявили желание за участие във форума. Той е подстъп на класираните филми за големия спортен фестивал в Италия през есента.

"Отвъд скока" е дело на режисьорката доц. Валентина Фиданова-Коларова, която е от Пазарджик. Съсценарист е нейният съпруг проф. Златимир Коларов. Освен медицинските си ангажименти, проф. Коларов пише книги и е председател на Съюза на лекарите-писатели „Димитър Димов”. Втори оператор на филма пък е септемвриецът Евгени Попов.

- Приемаме отличието като признание за Данчето и България, която тя прослави по света - подчертават те.

Творбата, за която "Знаме" подробно писа, проследява живота и кариерата на носителката на два олимпийски медала (сребърен и бронзов). Това е филм за волята да побеждаваш, за непоколебимия и непреклонен спортен дух, за вярата в собствените си сили и за патриотизма.

- Снимала съм доста хора, но Йорданка Благоева е уникална. Има отличен изказ, говори ясно, заразяващо и интересно. Снимките вървяха много бързо, за около два месеца, а филмът все едно сам си се правеше, имаше една положителна енергия, която витаеше непрекъснато във въздуха - не крие режисьорката. И обяснява това с чисто физичния закон, че каквото даваш, това и получаваш.

Пред "Знаме" тя разкри и друга новина, свързана с филма:

- Догодина е олимпиадата в Токио 2020 -та и по програма iLEARN искат да сложат филма на английски и японски език във всички спортни японски училищата. Проектът е "GLOBAL FRIENDSHIP PROJECT FOR TOKYO 2020 OLIMPICS& PARALYMPICS". С други думи - япончетата в спортните училища ще се учат на английски от филма "Отвъд скока". Той вече е преведен на японски и английски език, така че оставаме с този български филм в историята на японското спортно образование.

Мария ДЪБОВА