Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Третата национална графична изложба „Георги Герасимов” ще е на 19 септември

Вторник, 10 Септември 2019 16:46

Третата национална графична изложба „Георги Герасимов”, организирана от художествена галерия „Станислав Доспевски”, на която ще бъдат наградени и отличените автори, ще бъде открита на 19 септември в галерията от 18.00 часа. Това съобщи кметът Тодор Попов.

Седемчленно жури, назначено от него, допусна до участие 33 автори от цялата страна с 62 творби и определи лауреатите. Традиционно ще бъдат връчени три равностойни награди - всяка, включваща бронзов плакет и парична премия от 1200 лева; награда за млад автор до 35 години на името на Георги Герасимов (плакет, премия от 1200 лева и покана за самостоятелна изложба в галерията); награда на Съюза на българските художници; почетна награда за принос към българското графично изкуство (плакет, диплом); пет почетни дипломи.

Към изложбата е изготвен двуезичен каталог, представящ всички творци, който ще бъде представен на откриването.

- Георги Герасимов е уникален художник и график, изключителна личност и достоен наш съгражданин - припомни кметът. - Той е единственият човек, който е завещал цялото си имущество на общината с желанието къщата му в Пазарджик да бъде превърната в музей, а апартаментът му в София да се използва от млади студенти, които имат нужда от жилище. И до ден-днешен това се прави. Всяка година избираме с конкурс обитателя на имота в столицата, а къщата тук успяхме да я превърнем в музей.

(Зн)