Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Творци от 3 държави направиха пътека от клони край Марица

Четвъртък, 12 Септември 2019 12:51

Проектът е на Младежкия дом в Пазарджик, местни артисти също се включиха

ПЛОВДИВ. "Реката" ("The River") е единият от двата проекта, с които Младежкият дом в Пазарджик участва в програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019”. Той се реализира на територията и на двете области, Община Пазарджик го съфинансира, а "Знаме" е медиен партньор.

По този проект само преди седмица великотърновската арт група "Дупини" трансформира за втори път крайречното пространство на Марица заедно с артисти от България, Гърция и Турция, включително

скулпторите Спас Киричев и Маргарита Иванова

И двамата са от Пазарджик. Помагаха и местни младежи.

Успешно бе реализиран творческият проект „Пътеката“, който представлява ленд арт инсталация в тревните площи на левия бряг - между моста на Панаира и пешеходния мост близо до хотел „Марица“.

- „Пътеката“ символично представя пътя, който реката изминава, свързвайки различни територии, етноси и култури - обясняват авторите на замисъла. - Както Марица преминава през

трите балкански държави (България, Гърция и Турция),

така и нашата „Пътеката“, криволичейки като река, прегръща в едно природата, изкуството и нас.

За инсталацията е използван дървеният материал, останал от изчистването на парковете в града под тепетата. Идеята е той да се върне обратно в природата. "Пътеката" се прие изключително добре от жителите и гостите на Пловдив. В представянето й взе участие танцов състав "Чавдар" към Младежкия дом в Пазарджик.

Паралелно с творческата работа на открито, по същия проект се събират и обработват и

истории за реката - т. нар. „Маришки истории“

Целта е да се представят интересни хора, места и събития в градовете по поречието. Маришки истории има и от нашата област.

А първата инсталация на пловдивския бряг на Марица стана факт миналата година. Представляваше вълна от клони, която най-напред влиза под земята, след това излиза, а накрая създава усещането, че всеки момент ще прескочи моста. За нея също бяха използвани изцяло естествени материали - клоните са от санитарна сеч.

И двете артистични хрумвания допълват пространството по течението на Марица и са в абсолютен синхрон с всичко наоколо.

Мария ДЪБОВА