Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Стартира “Рециклиращо предизвикателство”

Сряда, 13 Март 2019 15:28

Кметът Тодор Попов: Искам да направим Пазарджик най-чистия град и това да е наша обща кауза

Кампания „Рециклиращо предизвикателство“ стартира в училищата в областния град. Тя е инициирана от „Екопак България“ АД - организация за оползотворяване на отпадъци, и се реализира с подкрепата на Община Пазарджик.

Целта е да се провокира обществена дискусия по проблемите на разделното сметосъбиране, а също и да се създаде у децата и учениците отговорно отношение към околната среда, което да помогне за изграждането у тях и техните семейства на устойчиви навици за разделно събиране на битовите отпадъци.

Кампанията ще се осъществи под формата на състезание в два етапа: първи етап - състезание за

клас, събрал най-много пластмасови опаковки

и втори етап - състезание за най-активно училище, провело най-много уроци и занятия по темата.

Финалът се очаква да е в периода 12 - 15 април, а връчването на наградите - между 17 и 19 април.

Наградите са парични и са в размер на 500 лева за класа, заел първо място, 300 лева за класиралите се втори и 200 лева за третото място. За участниците във втория етап наградите са 3000 лева за училището първенец, 2000 лева за класиралото се на второ място училище и 1000 лева за училището, заело третото място.

Ето какво подчерта кметът Тодор Попов:

- Темата е важна, защото едно от нещата, които най-много мразя и смятам, че стои в основата на много беди, е

немарливото отношение към заобикалящата среда, а оттам - и към себе си

Затова децата трябва да се учат още от малки и върху това трябва да работим всички.

Трябва и по-често всеки един от нас да си задава въпроса: „С какво допринасям около блока, къщата и на работното ми място да е чисто и подредено?”.

Не може 50 души да люпят семки в една градинка и да няма кой да каже: „Дайте да я оправим тази градинка - да посадим две рози и три теменужки, да стане по-приятно, по-уютно?”.

Тази година пак планираме голямо пролетно почистване следващия месец. Отново ще раздадем безплатно дървета и цветя, защото искаме да мотивираме повече хора.

Грижата, пазенето и поддържането на заобикалящата среда трябва да стане наша постоянна и целенасочена политика. Ще продължим да стимулираме гражданите в тази посока.

Ако трябва, ще се опрощават част от данъците,

ще им се полагат 10-15 процента годишни бонуси за това, че са си почистили около блоковете.

Искам всички да усетят това като обща кауза. Да направим Пазарджик най-чистия град. Аз, Общината и БРОКС обаче не можем да го постигнем сами. Всеки един трябва да стане по-отговорен.

Мила ТОДОРОВА