Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Ще сме домакини на първото Национално състезание - конференция за училища посланици на ЕП

Сряда, 13 Март 2019 15:30

ПАЗАРДЖИК. На 22 и 23 март областният град ще бъде домакин на първото Национално състезание - конференция за училища посланици на Европейския парламент в България „Европейският парламент, избран от мен ‘2019“. Младшите посланици от профилираната гимназия „Иван С.Аксаков“ ще посрещнат представители на 22 училища-посланици на Европейския парламент от България.

Конференцията се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, а нейни гости ще бъдат Мария Габриел - европейски комисар по цифрова икономика и общество, европейските народни представители, председателят на Бюрото на ЕП в България Теодор Стойчев, проф. Ингрид Шикова, председателят на Националната асоциация на българските европейски клубове д-р Красимира Василева.

В пленарната зала на Община Пазарджик своите творби -

есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати,

ще представят 62-а младши посланици на Европейския парламент, а оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени под ръководството на 24 ръководители - старши посланици. Училищата посланици се състезават в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография. С творбите ще бъде подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик.

Състезанието-конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година ще бъде по темите „Избори за Европейски народни представители“ и

„Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“

- Това домакинство е голяма чест за нас - увери кметът Тодор Попов. - Тук е моментът да благодаря на момчетата и момичетата от гимназия „Аксаков”, както и на техните ръководители. Те успяха да развият този проект. Вярвам, че той им дава самочувствието, което заслужават. Многократно съм заявявал, че е много важно да култивираме повече самочувствие у младите хора. Защото на нас, българите, ни липсват именно самочувствие и малко амбиция. Самочувствието е увереност в собствените сили, без него нищо не става.

Как ще постигнеш нещо, как ще спечелиш нещо, ако нямаш увереността, че можеш да го направиш?!

- И двете теми на конференцията са изключително актуални - подчерта още кметът. - Дигиталната грамотност и киберсигурността са бъдещето, а с европейските избори решаваме каква Европа искаме - дали на популисти или на традиционни партии. Трябва да сме много умни, докато взимаме това решение.

Личното ми мнение е, че единственият шанс на Европа е нейното обединение, а не нейното разединение. Докъде ще стигнем иначе в този глобален свят? Коя държава или група от няколко държави ще оцелее? Надявам се по-богатите страни по-бързо да разберат това.

Мария ДЪБОВА