Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Шият 141-метрова знаме за Деня на Тракия

Сряда, 13 Март 2019 17:03

ПАЗАРДЖИК. Българското знаме, дълго 141 метра (колкото са годините от Освобождението) ще бъде ушито и изнесено с тържествено шествие в Деня на Тракия - 26 март. Съвместната инициатива на Община Пазарджик и местната структура на ВМРО ще отдаде дължимото на едно от великите събития в историята на България - Одринската епопея.

Превземането на Одрин е последният решителен удар срещу Османската империя, който довежда до края на Балканската война, а българското знаме, развято от български войник върху Селим джамия в утрото на 26 март преди 106 години, е символ на победата на българската армия.

Шествието ще започне от читалище „Виделина” в 17.30 часа и ще премине по булевард „България”. То ще бъде предвождано от

Представителния духов оркестър на ВВС

-Това са поводи за гордост, които трябва да отбелязваме - подчерта кметът Тодор Попов. - Радвам се, че напоследък хората ценят повече българското и се връщаме към традициите - към нещата, които ни дават самочувствие като българи.

Георги Коприщенов от местната структура на ВМРО благодари на общинското ръководство, че е подкрепило инициативата за поредна година.

-След Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор най-после всички българи заживяват в една държава - припомни той. - За жалост обаче, Берлинският договор разделя България, а Балканската война и превземането на Одринската крепост събира отново българите.

Това е победа на българския дух и тя е изключително важна, защото Одринската крепост е много силна. Направена е под ръководството на инженери от западните държави и

се е смятала за непревземаема

Превземането й за по-малко от едно денонощие е изненадало Великите сили и е превърнало нашата армия във водеща на целия континент. По онова време България действително е имала силна армия, а българският войник е обичал своята държава и не се е уплашил - продължил е напред въпреки вражеския огън.

Призовавам всички българи, жителите и гости на Пазарджик, да се съберем заедно на 26 март и да покажем, че сме единни - прикани Георги Коприщенов.

-В миналото българи са умирали за това знаме. Днес няма да ни струва нищо да отделим половин час, за да станем част от шествието. Така че ще се радвам на повече масовост – допълни кметът Тодор Попов.

Мина ГЕОРГИЕВА