Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Здрава Каменова, актриса и драматург: Пазарджик е едно от малкото места с истински дух

Петък, 22 Март 2019 14:22

Гледахме я, заедно с радио водещата Богдана Трифонова, в смехотерапията „Апетит”

Една от постановките, които Мартенският театрален маратон представи тази година, бе спектакълът „Апетит” със Здрава Каменова и Богдана Трифонова в главните роли. Познаваме гласа на Богдана от предаването „Стартер” по БГ радио. Здрава пък е известна с пиесите и детските си книжки. Здрава и Марияна Събева са авторки на текста на „Апетит”, а режисьор е Благой Бойчев.

Сюжетът е повече от любопитен - неуспяла радио водеща на кулинарно предаване, която си мечтае да раздава житейски съвети, се среща със своя разярена слушателка, която

търси отмъщение заради проваления си брак

след точно такъв радио съвет. Срещата между двете е шумна, абсурдна и най-вече трансформираща.

Смехът бе до сълзи, но същевременно се зададоха и немаловажни въпроси: Дали можеш да започнеш на чисто по средата на живота си, когато си жена на 40 години, без мъж до себе си и без кариера, но с няколко излишни килца отгоре? Каква е цената на това да се отърсиш от илюзиите и да се изправиш лице в лице със себе си? Две много гладни за живот жени търсиха отговорите на сцената с помощта на един пистолет.

В шумните и нелепи спорове двете момичета страдаха за загубеното щастие, за неслучилата се любов и за

мъжа-мечта, който съществува само на хартия

Страхуваха да останат със себе си, с гласа си, с несъвършенствата си, с провалите си, да скъсат хартията, да изключaт звука. Почти всеки в Голямата зала на Младежкия дом разпозна себе в един или друг момент. А ето какво споделиха главните действащи лица минути преди вдигането на завесата:

- И двете с Боги сме около 40-те и забелязваме странни трансформации на жените на тази възраст. Много от тях се сещат за какво са мечтали, какви са искали да бъдат, но се чувстват малко дебели, мъничко остарели и някои изпадат в тежки депресии - разкри Здрава. - Решихме, че за това си заслужава да се направи текст, а след това направихме и представлението.

Оказа се, че темата е страшно привлекателна. На финала

у публиката сякаш се отпушва една емоционална тапа,

което за нас е огромно удоволствие.

- Дори да нямате проблем с килограмите, със сигурност имате някоя несбъдната мечта, която е останала назад във времето и сега като че ли „боде” моментът тя да се случи - допълва Богдана. - Ние просто даваме тласък. И често получаваме обратна връзка от зрителки, които след спектакъла са взели генералното решение да променят нещо в живота си - нещо, което не им харесва.

Това не е просто представление. Това е психотерапия и смехотерапия - обобщава Здрава.

Тя призна, че много обича да гостува на Младежкия дом и че се чувства изключително добре в Пазарджик.

- Представяла съм детски книжки, идвала съм на фестивали и смятам, че това е

едно от малкото места, където все още има истински дух

Богдана пък не скри, че досега само е преминавала през Пазарджик:

- Макар да не бях идвала, моят колега от радиото Атанас Стоянов, който е известен пазарджишки талант, толкова много ми е говорил за този град, че дойдох наистина добре подготвена. Дори на тръгване ме изпрати от София с думите: “Сама ще усетиш колко интелигентна и приятна е публиката и колко са различни хората. Ще видиш и колко е хубав градът”. И ето на - усетих и видях.

Мартенският театрален маратон представя независими и камерни проекти на млади професионални творци. Той продължава и в момента и е стъпка към другия голям театрален форум на Младежкия дом - фестивалът „Океан от любов“, на който се изявяват любителски младежки трупи от страната и чужбина, различни ателиета, водени от професионалисти.

Мария ДЪБОВА