Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Еврокомисар Мария Габриел и кметът Тодор Попов откриха първата конференция за училища посланици на ЕС

Петък, 22 Март 2019 15:48
Еврокомисар Мария Габриел и кметът Тодор Попов откриха първата конференция за училища посланици на ЕС Снимка Стоян Георгиев

ПАЗАРДЖИК. Както „Знаме” писа, областният град e домакин на първото Национално състезание - конференция за училища посланици на Европейския парламент в България, което преминава под мотото: „Европейският парламент, избран от мен ‘2019“.

Днес и утре младшите посланици от Профилираната гимназия „Иван С. Аксаков“ посрещат представители на 22 училища-посланици на ЕС у нас. Конференцията се провежда под патронажа на кмета Тодор Попов.

Есета, разкази, презентации, видеоклипове и плакати представят 62 младши посланици на Европейския парламент. Оценяваните на първи кръг материали са 56, изготвени са под ръководството на 24 ръководители - старши посланици. Надпреварата е в 4 категории, като една от тях е за плакат, колаж, рисунка и фотография. С творбите е подредена и изложба в основното фоайе на сградата на Община Пазарджик.

Състезанието-конференция има амбицията да се превърне в традиционно, като тази година темите са: „Избори за Европейски народни представители“ и „Дигиталната медийна грамотност с киберсигурност“.

Специален гост днес е българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Освен нея, приветствия към участниците отправиха кметът Тодор Попов, заместник-областният управител Йордан Кожухаров, началничката на Регионалното управление на образованието (РУО) в Пазарджик Валентина Кайтазова.

Познанията, идеите и предложенията на учениците за това как трябва да се развива Европейският съюз и каква трябава да е ролята на младите хора, определено впечатлиха гостите.

А преди да се отправят към сградата на Общината, където всъщност се провежда конференцията, младежите засадиха заедно дърво на приятелството в двора на гимназия „Аксаков”.

(Зн)