Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Арменската общност отбеляза 104 години от геноцида над своя народ

Четвъртък, 25 Април 2019 11:43

ПАЗАРДЖИК. Сто и четири години от арменския геноцид бяха отбелязани в двора на местния храм „Сурп Степанос“.

Масови кланета и насилствена масова депортация на повече от един милион арменци са извършени от младотурските власти в периода 1915 -1916 година. Репресиите срещу арменското население започват още в края на ХІХ век, жертвите през този период са около 300 хиляди. Република Турция възразява срещу използването на термина „геноцид“ за описване на събитията по това време и не признава никаква отговорност за случилото се.

От 2007-а 22 страни официалното признават тези събития като геноцид.

На 24 април 2015-а, във връзка с отбелязване на 100-годишнината на събитието, българското Народно събрание приема декларация, с която признава „масовото изтребление“ на арменци. Паметта на жертвите на арменския геноцид се почита всяка година на 24 април.

Пред Кръстовия камък в двора на Пазарджишката арменска църква, официални лица, арменци и българи почетоха с възпоменание жертвите на репресиите. Проявата уважиха кметът Тодор Попов, главният секретар на Областната управа Светлан Карталов, областният секретар на ПП ГЕРБ Гинче Караминова. Слова произнесоха Лала Джамалян, Олег Мардиросян и Вержин Хугасян. Прозвуча и стихотворението „Арменци“ на Пейо Яворов, рецитирано от Ани Глухова.

(Зн)