Неделя, 25 Август 2019

Времето

giweather joomla module


14 години „Детски празници на изкуствата” в ДГ „Здравец”

Четвъртък, 13 Юни 2019 11:36
ПАЗАРДЖИК. За 14-та поредна година в детска градина „Здравец” се проведоха „Детски празници на изкуствата”. Те се превърнаха в традиция в живота и дейността на детското заведение и естествен завършек на целогодишната работа с децата.
„Началото поставихме през 2005 година. Нарекохме ги „Детски празници на изкуствата“, защото това е една поредица от празници за децата, в центъра на които поставяме по едно изкуство, коментира директорката Веска Ненчева. Директорът Веска Ненчева


В педагогическата ни практика изкуствата за деца и от деца присъстват трайно. Възпитаваме чрез изкуство, обучаваме чрез изкуство! Стремим се да създаваме оптимални условия за творческа активност на децата в музиката, танците, театъра, в певческата дейност и художественото слово, да формираме у малките изпълнители индивидуален стил и отношение към изкуството”, добави г-жа Ненчева. „Празника на танцовото изкуство“ проведохме на 24.04.2019 г .
В Спектакъла „От Лазаровден  до Великден“ децата с танци пресъздадоха традицията и красотата на  пролетните празници.  В него взеха участие Народен хор „Омана“  при СУ „Г.Брегов“ с художествен ръководител Мария Пепелянкова, инструментална група при ДАНПТ гр. Пазарджик с художествен  ръководител Цанко Ненков, ПТС „Чудесия“ с художествени ръководители Таня Димитрова и Димитър Димитров и  артистите  Людмила Даскалова и Александър Братоев от ДКТ „К.Величков“.

На  8  май  децата пресъздадоха красотата  на природата през пролетта, на          пролетните празници, на любовта  към семейството в рисунки и апликации.

Незабравими за всички ще останат  „Празника на театралното изкуство“   на 28 април,  и „Празника на певческото изкуство и художественото слово“. На  23 май   децата на ДГ „Здравец“ изпяха най-хубавите детски песни и рецитираха прекрасни стихове   на български творци за деца. В него взеха участие  деца –инструменталисти от детски мандолинен оркестър „ Мандолинат“ , с художествен ръководител Ивана Павлова и изпълнителите от  школата  при народно  читалище „Хр.Ботев“, град Пазарджик  Петко Овчаров и Илия Стойков, акордеон и Александър Златарев, китара. 

„Търсим и прилагаме иновативни подходи, провеждаме ефективни политики за междуинституционално сътрудничество, казва директорката. Но по-важното е да приобщаваме децата към българските традиции и културни ценности и да развиваме заложбите и таланта им”.

(Зн)