Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Митницата най-накрая показа таен договор

Четвъртък, 18 Юли 2019 10:09

Две години терминалът е наемател, а негов клиент е наемодател

СОФИЯ-ПАЗАРДЖИК. След две години разтакаване Агенция „Митници” най-сетне показа таен договор с бизнесмена Трифон Коев. За целта обаче трябваше да бъдат подавани две заявления с искане на информация и да се заведе дело със съдействието на Програма „Достъп до информация”, а съдът на две инстанции я задължиха да покаже договора с „Тракийско пиво” в цялостния му вид. Контрактът бе сключен, след като направихме официално запитване има ли такъв и какви са параметрите по него.

През юни 2017-а единствен „Знаме” писа, че митническият терминал в Пазарджик

се премести тихомълком буквално за едно денонощие

от двора на „Глобус” (на изхода за Пловдив) на по-малко от километър по на юг - в двора на „Тракийско пиво”, където е и базата на „Тойота тиксим”.

Смяната е скандална и освен че води до хаос (за нея неразбралите са повече от разбралите), причинява щети на държавата и мирише на облагодетелстване на конкретен бизнесмен, писахме тогава. Защото автовозите на „Тракийско пиво”, натоварени с автомобили, или техни партньори, идващи да товарят автовози, са чести клиенти на митничарите. Още повече, в общественото пространство името на Коев бе замесено с митниците, когато наяве излезе сигнал от митническия служител Любомир Терзиев срещу бившия шеф на пловдивската митница Павел Тонев, който повлече

проверка, констатирала връзка между бъдещия наемодател и митническия шеф

А именно, че Тонев е в конфликти на интереси и е забъркан в търговия с влияние. Проверката установи, че съпругата на Тонев - Ваня Тонева е била управител на „Тойота-Тиксим” ЕООД, клон Пловдив, за периода от 07.12.1999 г. до 01.03.2005 г., когато шеф става Трифон Коев. На 29. 03.2004-а, без да са налице необходимите нормативноопределени условия, директорът на РМУ-Пловдив Павел Тонев приема и подписва банкова гаранция в полза на „Тойота Тиксим” ЕООД - Пазарджик в размер на 30 000 лева, която банкова гаранция представлява само 30 на сто от дължимия общ референтен размер от 100 000 лева. С това е спестено на фирмата задължение за обезпечаване на още 70 000 лева. Тонев е разследван, но досъдебното производство е прекратено, а през 2013-а той даже стана шеф на агенция „Митници”, но връзката по веригата е факт.

Скандално бе и разминаването между обосновката за преместването, която изтъкнаха пред нас от „Митница”-Пловдив, и доказателствата, представени от собственика на предишното помещение, ползвано от терминала - управителят на фирма „Лидер агро БГ” Сунай Караасан.

„Видяхме се в чудо.

Сложиха „митница” на митницата

Получихме колективни жалби от фирми, че камиони с българска регистрация се таксуват с 20 лева за влизане, а чуждите - с 30 лева. Отделно плащат престой за паркинга. Повечето от колите биват обработени между 15 и 30 минути. Защо трябва да плащат тези пари. От нас също поискаха 1000 лева наем на ден за двете помещения, които ползвахме. Дествахме наистина светкавично и буквално за едно денонощие се изнесохме”, заяви след изнасянето пред „Знаме” началникът на митница „Пловдив” Павел Геренски, който организира евакуацията. Той ни изпрати три жалби от фирми (включително една колективна от 7 фирми) със заличени имена, подадени от 19 до 22 юни 2017 г.

„Това е нагласена работа. Как така изведнъж се жалват за 4 дни, а ние сме собственици на имота от близо година и никой не се е оплаквал. Не взимаме такси”, категоричен е управителят на „Лидер Агро БГ, който разполагаше и със записи на камери, от които се вижда, че камиони се таксуват само ако отидат в местата, предвидени за нощуване. Той твърди, че това съвсем не е евакуация по спешност, а планирано преместване от много време, за да се угоди на „Тойота Тиксим”. А и от „Лидер Агро БГ” са предложили абсолютно същите условия на безвъзмездно ползване на митничарите, които са наследили от предишните собственици СОМАТ и „Глобус”.

„Имам записи на камери в последните 10 месеца, откакто взехме този терен

Може да се види, че автовозите на Коев не са влизали в митница. Не са били обслужвани даже на шосето. След като ги няма на записите, е логично да се запита човек дали са проверявани въобще. Или са проверявани само документално, без някой да е гледал въобще товара”, казва Сунай Караасан. „В четвъртък видях, че се изнасят и то с камионите на куриерската фирма на Трифон Коев, се ядосах, затова им дадох ултиматум да се изнесат по-бързо и написах, че ще им искам наем, и то от 1000 лева. Дотогава не само, че не сме им вземали нито стотинка за ползването на помещенията, но даже направихме основен ремонт в сградата и подготвихме за тях и третия етаж, включително и по-голямо помещение за архив. Сега архивът им стои в камионите на „Тойота Тиксим”. Шофьорите не знаят къде да ходят, а там, където сега е митницата, няма даже тоалетна. Тук има и баня, и паркинг, и интернет, и места за тахошайби, гресиране, гуми и ремонтни дейности, 24-часова охрана и 18 камери. Сложих ги аз преди 10 месеца, защото дотогава нямаше нито една.

Може би митничарите са се преместили, защото им е неудобно от камерите

Надявам се компетентните органи да се сезират”, добави Караасан. Компетентните органи обаче не се сезираха.

От агенцията ни увериха, че вариантът с преместването е временен и са започнали преписки с областната управа и с общината за намиране на имот публична държавна собственост. Дори бе намерен имот от Областната администрация, който е в активите на МО, но е с отпаднало предназначение и „след извършването на технически и административни действия по обособяването на имота в две кадастрални единици, които да бъдат отразени в кадастралните карти и регистри на Пазарджик, министърът на отбраната ще предприеме действия по ЗДС, за да бъде предоставен имотът на агенция „Митници”. Такъв обаче не е намерен и временното се оказа постоянно.

Доколко е удачно за шофьорите и за живущите днес е отделен въпрос

За нула време теренът - бивша земеделска земя, при паркираните тойоти бе насипана с чакъл, асфалтирана и приготвена да поема тирове за обработка на документите. Но и до днес инфраструктурата там не е подходяща за работа, нито удобна за шофьорите. Живеещите в района се оплакват, че тирове хаотично паркират в сляпата улица под бул. „Стефан Стамболов” и край консервната фабрика. Постоянно по няколко от колите нощуват там. Екип на „Знаме” видя, че това е така, а не само тази отсечка е обсипана с боклуци, от които шофьорите са се освободили. На входа на митницата има контейнер за смет, но камионите паркират по-далеч)

Сагата по ЗДОИ

На два пъти вестник „Знаме” се опитва по пътя на Закона за достъп до обществена информация да научи причините, довели до договора с новия наемодател (при условие, че в стария имот наем не е заплащан), да се сдобие с копие от договора и да научи има ли и в какъв етап е търсенето на постоянен дом на митницата в имот - държавна, а не частна собственост. Първият път директорът Георги Костов отговори, че към началото на юли 2017-а агенцията не е страна по договорно отношение с г-н Коев, а само в процес на сключване на договор за наем за ползване на недвижим имот - но пък гражданско-правните отношения не били предмет по ЗДОИ. Тогава той отказа да оповести имената на фирмите-жалбоподателки срещу собственика на стария имот, довели до миграцията. Но така отказа да разсее съмнението, че такива въобще няма, а само се търси повод за напускане на безплатната база и наливане на пари в джоба на „приятел на митниците” за сметка на данъкоплатеца.

Частичен достъп до договора

имахме след второто запитване - през януари 2018-а. Но в него бяха заличени и сумата за наема, и срокът на действие, и описът на предоставените имоти като площ и квадратура. Така не става ясно колко и докога плащаме за наем от джоба си, нито това дали шофьорите на камионите разполагат с достатъчно пространство за нормално митническо обслужване. Защото такива оплаквания имаше. Обжалвахме частичния отказ с помощта на Програма „Достъп до информация” и той бе отменен на две инстанции. Последната дума имаше ВАС. Той прие, че по отношение на основните елементи на договорите, сключени от задължените по закона субекти, е налице презумпция за наличие на надделяващ обществен интерес, която не може да бъде преодоляна от несъгласието на трето лице. „Фактите касаят наемен договор, по който едната страна е публична институция, с оглед на което предметът, цената и срокът на този договор са обстоятелства, установяващи наличие на надделяващ обществен интерес, поради което задълженият субект следва да предостави поисканата информация”, отсече съдът.

Разгеле, договорът ни бе предоставен в цялост

Така научихме, че срокът му е тригодишен, считано от 25 юли 2017-а срещу 474 лева без ДДС и без консумативите. Предоставени на митничарите са четири помещения на първия етаж, съответно с квадратура 47,6 м, 38,7 м и 24,3 м с две обслужващи гишета, и складова зона (архив) с площ 10,6 м плюс прилежаща обслужваща площ от 5447 кв.м, както и площадка за 10 паркоместа, за които не се заплаща вход. Помещенията се предлагат с офис оборудване и климатици. Има клауза за конфиденциалност, според която без съгласието на една от страните не може да се предоставя информация от договора, освен на компетентен орган или ако законът го изисква. До изтичането му остава още една година, а дотогава в климатизираните офиси ще вее съмнение за конфликт на интереси.

Тодор ГРОЗДЕВ