Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Зам.-началникът на ВМС кап. I ранг Атанас Змийчаров: Очакваме празника, юбилея и новите патрулни кораби!

Петък, 09 Август 2019 09:47

 

От Пазарджик се озовах във флота - запалиха ме чичо ми и „Дръзки”

Капитан I ранг Атанас Георгиев Змийчаров е роден на 10август 1972-а в Пазарджик. През 1996-а завършва ВВМУ ”Никола Йонков Вапцаров”, специалност „Корабни машини и механизми”. Започва службата си като командир на електромеханична бойна част на среден десантен кораб в 7. дивизион десантни кораби. След това заема различни постове, преминавайки през дивизионен механик, началник отделение въоръжение, командир на технически сектор на фрегата, флагмански механик, заместник-командир по логистиката на военноморска база. През 2015-а завършва Командно-щабната академия „Г. С. Раковски“ в София, а през 2018.-а - Командния колеж в САЩ. От края на 2018-а заема длъжността заместник-началник на щаба в командването на Военноморските сили.

- Как от Пазарджик стигнахте до морето, г-н капитан първи ранг?

- В Пазарджик изживях едно прекрасно детство. И всяко лято с моите родители посещавахме Варна. Бях силно впечатлен от военноморския музей и особено от торпедоносеца „Дръзки“, който на 8 ноември 1912-а, под командването на мичман I ранг Георги Купов, нанася тежко поражение и изважда от строя турския бронепалубен крайцер „Султан Абдул Хамид” („Хамидие“), заплашващ да разруши Варна и Балчик с артилерията си и охраняващ турските военни транспорти от Кюстенджа до Цариград. Това е голяма победа за малкия български флот и фактически неутрализира всякакви активни операции на турските военноморски сили в Черно море до пълното поражение на Турция във войната. Този исторически факт запали в мен искрата един ден да бъда част от военноморския флот на България.

Тази искра беше поддържана и от моя чичо, който също е завършил Военноморското училище

От негови разкази се запалих и през 1991-а, когато завърших средното си образование в техникума „Крум Велков“ в Пазарджик, ме приеха във ВВМУ. Завърших го и бях разпределен във военноморска база Атия като командир на електромеханична бойна част на среден десантен кораб. След това преминах през различни длъжности във военноморската база, като последната ми бе заместник-командир по логистиката. Когато завърших Военноморския колеж в САЩ, ми беше предложена длъжността заместник-началник на щаба в командването на ВМС. Приех с чувство на отговорност и с разбирането, че това е едно голямо предизвикателство в моята кариера. Ясно осъзнавах, че е един от най-трудните постове във ВМС, където ежедневно трябва да използваш своя професионален опит, непрекъснато да проявяваш креативност, за да успяваш да преодоляваш трудностите, и не на последно място - да си на разположение 24 часа.

- Учението „Бриз” наскоро завърши и изглежда всичко мина „по вода”, а руски бойни кораби следяха от дистанция учението. Имаше ли моменти, когато положението можеше да излезе извън контрол?

- В учението участваха 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи, включително от Втората постоянната група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Да, наистина руските бойни кораби наблюдаваха през цялото време учението. Нямаше моменти, от които положението можеше да излезе извън контрол, защото, както заяви командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, както ние, така и те имат право да се възползват от благините на морската среда, което по никакъв начин не възпрепятства да изпълняваме служебните си задължения.

- Турция купува от Русия зенитно-ракетни системи С-400 и иска ПВО и ПРО с голям обхват. Основателни ли са опасенията за промяна на картината на международния мир и сигурност?

- Не смятам, че това тяхно решение ще промени картината на международния мир и сигурност, защото Турция е член на НАТО. Като такъв тя продължава да изпълнява поетите си задължения към Алианса, което я прави надежден и предвидим партньор, което по никакъв начин не би променило обстановката в регионален и международен мащаб.

- Могат ли ВМС в този си вид да гарантират морския суверенитет и защитата на България откъм море?

- Да, напълно отговорно мога да заявя, че Военноморските сили на Република България са в състояние да гарантират морския суверенитет и защита на нашата държава в морските пространства. Така напълно ние изпълняваме Националната отбранителна стратегия, за да гарантираме суверенитета, сигурността и независимостта на страната и да защитаваме нейната териториална цялост.

- Можем ли да се надяваме в бъдеще на възстановяване на ударните сили и подводния флот?

- По отношение на ударните сили - по-скоро не, защото придобиването на новия патрулен кораб ще ни даде способности, които се изпълняват от ударните сили. Това не е икономически обосновано, да притежаваме сили със способности, които се припокриват. Относно подводния ни флот мога да заявя: да, защото правителството заяви, че разходите за отбрана ще нарастват през годините. Това ме прави оптимист, че в най-близко бъдеще отново ще имаме подводен флот, с който да се гордеем.

- Доколко голямо предизвикателство е защитата на транспортните коридори между Азия и Африка и Европа, преминаващи през морската зона на България, както и на находищата на нефт и газ, проучвани в момента в континенталния шелф на Черно море?

- Предизвикателството е огромно, защото не случайно икономическият просперитет на всяка морска държава се обуславя от способността й да упражнява правомощията си по отношение на морския й суверенитет. Към момента над 80 % от търговския поток на страната ни се осъществява по море, което изисква гарантиране свободата на корабоплаването и безопасността на морските превози и комуникации, което е изцяло в правомощията на ВМС. Тоест ВМС имат директно влияние върху икономическия растеж на Република България. В системата на колективната сигурност на НАТО и ЕС акваторията на Черно море има важно геостратегическо значение, което поставя акцент върху засиленото постоянно морско присъствие и контрол в района.

- Мечтаете ли за модерна техника във ВМФ или си я имате?

- Едва ли има военнослужещ от военноморските сили, а дори и от Българската армия, който да не желае да служи и експлоатира съвременна и модерна техника. В състава на патрулните сили от ВМС на Република България влизат шест бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР, и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005-а и 2008-а. Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса.- От много време чакаме двата нови патрулни кораба, но явно процедурата ще се забави. Каква е причината - заради новите самолети или планираната сума е недостатъчна?

- Не смятам, че ще има забавяне в избора на фирма и строежа. Доколкото ми е известно, има пропуски в ценовите предложения и ще се даде възможност на фирмите участнички да коригират своите ценови предложения и да ги депозират отново. Но всичко това няма нищо общо с новите самолети. Смятам, че до края на годината ще имаме договор с една от трите фирми участнички.

- Вярвате ли в способността на българската корабостроителна индустрия да произвежда военни кораби? Чу се, че частно предприятие в сектора е вложило до 100 милиона лева и е готово да произвежда бойни кораби, като това е заявено на най-висшия форум в сектора - изложбата Euronaval…

- Да, вярвам, и доказателство за това е участието на МТГ „Делфин“ в процедурата за строеж на новия многофункционален патрулен кораб. Участието на българската индустрия в отбраната на страната ще спомогне за развитието на българската икономика и ще повиши стандарта на живот на българските граждани.

- Бихте ли разказали повече за новите проекти, по които се работи за модернизирането на ВМС?

- Ще посоча няколко - строителството на нови кораби, модернизацията на фрегатите, подготовката на корабите за участие в предстоящите национални и международни учения и операции, осигуряването на бреговите формирования за провеждане на регулярна подготовка, участието в проекти, финансирани от ЕС. Що се отнася до проекта за новите кораби, целият личен състав на Военноморските сили от дълги години очаква получаването на нови кораби. През април бяха отваряни офертите на фирмите, които участваха в обществената поръчка. Благодарение труда на колегите от Щаба на военноморските сили и настоятелността и упоритостта на бившия командир на ВМС, вицеадмирал Митко Петев, и усилията на новия командир на ВМС, контраадмирал Кирил Михайлов, българските военноморски сили са в очакване на подписване на договора и стартиране строежа на корабите. Надявам се да имам възможността да приема на въоръжение и новите кораби.

- Вие пряко отговаряте за логистиката на бреговите и корабните формирования. Какви са проблемите и предизвикателствата пред военноморската логистична подкрепа?

- В националната отбранителна стратегия на България една от основните мисии и задачи е именно подкрепата на международния мир и сигурност. За изпълнение на тази мисия, както и на поставените задачи от политическото и военното ръководство, Военноморските сили подготвят и сертифицират кораби, които притежават способности за провеждане на операции не само в националните морски пространства, а и съвместно с НАТО и ЕС. Във всяка една операция логистиката има решаващо значение при подготовката, разгръщането и използването на корабите от ВМС както в териториалните ни води, така и в отдалечени райони. Въпреки развитието на технологиите, факторът „пространство” не трябва да се подценява и е от особена важност в процеса на логистично осигуряване при подготовката на корабите, тъй като е пряко свързан с необходимото време за доставка на ресурси за операцията и гарантира крайния успех. Освен това, подготовката на корабите за участие в различни мисии и задачи изисква значителни материални и финансови ресурси. Затова от особено голямо значение е военноморската логистична система да е всеобхватна и способна да осигури изцяло потребността от необходимите материални средства и услуги на корабите, независимо че почти винаги се налага да действа в условия на определени ресурсни ограничения.

- През тази година, освен 140 години от създаването на ВМС, се честват и 10 години от вдигането на флага на фрегатата „Верни”. Вие сте служил именно на тази фрегата…

- Тази година с военен ритуал на Морска гара-Варна госпожа Цвета Караянчева прие строя на почетния караул. Малко по-късно в открито море на борда на фрегата "Верни" се качи и премиерът Бойко Борисов. Двамата, заедно с други официални гости, наблюдаваха различни епизоди от военноморското учение, сред които ликвидиране на пожар на кораб и евакуация на пострадали, спасяване на бедстващи хора на море, предотвратяване на нелегален трафик, борба с нефтен разлив, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс и стрелба от вертолет по морска цел.

Отпразнувахме и 10 години от придобиването на фрегатите, в които има още доста ресурс. Аз служих на фрегата „Верни” и помня с каква всеотдайност всички се отнасяхме към модерната техника. Преминавайки през остарялата техника, изискваща много усилия, за да се поддържа, сега тази гледахме да я пазим едва ли не като очите си. Всеки даваше всичко от себе си, съзнавайки, че тези кораби не са ни дадени от днес за утре и ще ни трябват дълго време. Имахме нещо хубаво и всеки подхождаше към него като към нещо свое.

Пазеше го, както прави вкъщи

Съвсем друга става мотивацията, когато си на модерен нов кораб.

С пристигането направо влязохме в боя, както се казва. Тогава се провеждаше учението „Блек сий форс” и трябваше да се включим в него. Същата есен с „Верни” заминахме за участие и в операцията „Актив Индевър“ в Средиземно море заедно с Шести американски флот. Самочувствието с новата фрегата ни позволяваше като партньори да се държим на висота във всяко отношение.

Сега очакваме новите патрулни кораби. Надявам се и това да се случи. Дали има божия следа, не знам, но ето, че участвах в получаването на първите натовски фрегати и дано сега съм добрият известител за идването на другите нови кораби за флота.

- Може ли да разкажете подробности за предизвикателството с пребазирането на „Верни” и „Горди”?

- Участвах в получаването, усвояването и пребазирането на фрегатите „Горди“ и „Верни“ от Кралство Белгия до Република България, където имах честта да бъда част от екипажите. В рамките на един месец трябваше да приемем фрегата „Горди“, което се състоеше в многократни плавания в Северно море за определяне състоянието на материалната част и оръжието. За кораб от този клас това е недостатъчно време, но въпреки това ние успяхме да се справим и след това да извършим успешно преминаване на Северно море, Атлантическия океан, Средиземно море и Черно море до България. За следващия кораб, фрегата „Верни“, бяхме поставени в същите условия и отново изпълнихме успешно дадената задача. В някои медии писаха,

че сме купували най-големите боклуци на Запада

Но и трите фрегати са минали модернизация, която включва подмяна на целия енергетичен комплекс - нови двигатели, нови агрегати. Изобщо всичко по техническата част беше подменено. Корабите бяха като нови. След получаването на посочените кораби бях назначен като командир на технически сектор на фрегата „Верни“, където в продължение на една година аз и моите колеги участвахме в редица учения, представихме на най-високо ниво Българските ВМС и показахме, че можем да бъдем пълноправен член на НАТО.

- Освен голяма отговорност да си зам.-началник на щаба на ВМС, навярно е и голям стрес. Бихте ли дали конкретен пример, когато се е налагало да се действа екстремно?

- Така е, изискванията към тази длъжност са огромни. Ежедневно трябва да се решават различни технически казуси, които да осигуряват готовността на бреговите и корабни формирования. Бих посочил една любопитна история от времето, когато бях командир на технически сектор на фрегата „Верни“ - от пребазирането на кораба от Кралство Белгия до България, при преминаването на Гибралтар на влизане в Средиземно море. Стана през нощта. На кораба има процедура, приета от белгийските ВМС, да се обявява команда „SAVE GARD” при възникване на заплаха от пожар. Някъде към 3 часа чувам ”SAVE GARD” - не е като на учение, а наистина за пожар. От мостика бягам да сляза в поста за управление на енергетичната установка. Какво ли не ми минава през ума. По пътя срещам личен състав от екипажа, чули „SAVE GARD”, и вече заели постовете си, всички със специални облекла, с качулки, ръкавици, както при пожар на кораба. По определената процедура тази команда се обявява по транслацията от дежурния на вахтената смяна. Той беше го направил, след като от монитора разбрал, че има теч на гориво. Нямаше пожар - оказа се, че едната горивна тръба към двигателя се спукала.

- Не е тайна дефицитът на кандидати за военна служба, при моряците по-различно ли е положението?

- Аз мисля, че морската професия със своята романтика винаги е била привлекателна за младите хора. Бяха предприети редица мерки от страна на Министерството на отбраната за подобряване социалния статус на военнослужещите. А и с цел запознаване на младите хора с професията на военнослужещите се провежда в цяла България и кампанията „Бъди войник“. Всичко това допринесе до повишаване броя на желаещите не само за военните училища, но и се повиши броят на искащите да служат във военноморските сили на Република България.

- На 11 август е празникът на ВМС, сигурно вече сте готови с програмата?

- Да, по традиция празникът се чества през втората неделя на месец август. Споменахте, че тази година ВМС отбелязват 140-годишнина. Първообразът на българските военноморски сили се създава на 31 юли (12 август) 1879-а в Русе от руски флотски офицери. За първи път българският военноморски флаг се развява над 4 параходчета, 7 парни катера и пет гребни лодки, използвани в Руско-турската война и подарени от Русия. Тази година честването ще започне на 4 август с плувен маратон „Галата - Варна”. На следващия ден честването ще продължи в Русе, след това в Бургас и ще завърши във Варна с парад и демонстрации на военните ни кораби.

Бих искал да използвам случая и да пожелая на военнослужещите от състава на ВМС здраве, семейно щастие, благополучие, сили и енергия за посрещане на новите предизвикателства и постигане на по-нататъшни успехи! На гражданските лица от ВМС, освен здраве и благополучие, пожелавам да продължават с ентусиазъм и себеотдаване да работят за флотската кауза, а на ветераните благодаря за положените основи и желая оптимизъм за бъдещото на флота, на който са отдали много години и енергия!

Тодор ГРОЗДЕВ