Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Има ли връзка между изборите и делото на Ахмед Муса?

Понеделник, 12 Август 2019 08:51

ПАЗАРДЖИК. Наскоро колегите от национална медия попитаха защо прокурор Попова бе отстранена от делото срещу имама Ахмед Муса, но не дадоха отговор на въпроса и дори не загатнаха за такъв. Въпросът им обаче е резонен. Да припомним, че отводът стана факт, след като Ахмед Муса Ахмед го поиска в съдебната зала в средата на юни по делото за пропагандиране идеите на ИДИЛ и призоваване към война (последният текст от обвинението е прецедент, защото досега няма съдебна практика по него). Впрочем за разследването по това дело (както и за останалите две с участието на Ахмед) „Знаме” първи съобщи на обществеността и това може да се види в архива на всяка библиотека.

Както се знае, по това дело подсъдими са Ахмед Муса Ахмед и 13 негови сподвижници от Пазарджик, Пловдив, Асеновград и Смолян. “Не давам разрешение за ход на делото! Преди време прокурор Попова направи едно изказване, заради което трябваше да е на нашето място. Нейните думи също са насаждане на омраза. Щом е така, да отговаря като нас!”. Ахмед визира думите на прокурор Попова пред пловдивски сайт, дадено през март 2018 г. В него тя изказва мнение, че

когато мюсюлманите у нас станат 30% от населението, държавата ни ще е застрашена

Тя самата заяви пред „Знаме”, че думите й са изопачени, защото е записана без разрешение, след като е дала изявление, а на записа говори за мюсюлманите-радикалисти и това може да се установи по направения запис. Изминала е година и половина от „интервюто” и за това време е извършена проверка от инспектората на ВКП, която излиза със заключение, че няма данни за нарушение на прокурор Попова. Същото становище дава и Комисията за защита от дискриминация. Изказването на Ахмед в съда е поето и от останалите подсъдими, и от защитниците им. На следващия ден съдебният състав с председател съдия Кристина Пунтева отвежда прокурор Попова като обвинител в процеса. Това е прецедент в съдебната практика в Пазарджишкия съдебен окръг при подобно дело от обществен интерес. Защо обаче чак сега се случва това? Още повече, дори да е отведена от делото,

съдебното следствие вече е вкарано в достатъчно стабилен коловоз

и е ясно, че доказателствата срещу подсъдимите са „железни”. Тежък камък в градината на Ахмед беше и 4-годишната му ефективна присъда, за която „Знаме” първи писа, по „имамското” дело (там подсъдими са 13 мюсюлмански духовници). Обвинител по този процес отново беше прокурор Попова и основно нейна е заслугата пазарджишкият имам да влезе в затвора. Именно по тази причина през май тази година главният прокурор Сотир Цацаров награди Попова и разследващия екип за професионалната им работа по това дело. От 2009 година насам прокурорката е единственият обвинител, който активно и последователно съвместно с ДАНС работи по проявите на радикален ислям у нас. Според експерти материята е изключително трудна за разбиране и събиране на доказателства. Ако припомним доказателствата, извадени наяве от прокурор Попова, тя разкри сложните схеми за финансиране на различните прояви за проповядване на радикален ислям като механизъм и канали, осветли по настоящото дело връзките на основния обвиняем Ахмед с терористични групировки от Австрия и Германия (в Австрия например хората, с които Муса е поддържал контакти, са осъдени по на 8 години затвор), разкри визитите на трима радикални ислямисти от ИДИЛ в Пазарджик и рехабилитацията им в пазарджишката циганска махала и в домове на подсъдимите, доказа се вливането им впоследствие във фронта на ДАЕШ в Сирия. Безспорно е, че обвинителният акт на Недялка Попова по делото, от което е отстранена, е изготвен по доказателства, които са проверени и потвърдени.

Делото вече е на финала, но пледоариите изненадващо са насрочени чак за 4 и 5 ноември

Може да е съвпадение, но това ги разполага във времето след изборите. Даже да има втори тур, пледоариите ще са на следващия ден. И тази подробност провокира размисли в насоката дали изборите не са свързани с процеса. Ахмед и сподвижниците му са алергични към урните, но в циганската махала те се ползват с авторитет и сред голяма общност, която гласува на избори. Прокурор Попова гласно недоумяваше и защо съдът на няколко пъти връща делото на прага на съдебна зала с мотив, че има процесуални нарушения.

Защо Ахмед Муса Ахмед не направи горното изявление в съдебната зала по-рано? Предполагаемите отговори са, че е опитвал отдавна, но сега е „пробил”. Или пък сега се е задействал, защото е осъзнал, че от затвора влиянието му в махалата драстично намалява с всеки изминал ден и някой ще му изземе функцията на тартор. А такава „морална” победа ще му вдигне акциите.

„Не искам да коментирам темата. След като съдът е решил, че трябва да бъда отведена от процеса, няма какво друго да направя”, заяви пред „Знаме” обвинителката.

Прокурор Попова има разплетени десетки сложни дела в кариерата си. Тя е носител на наградата “Джовани Фалконе” на името на убития от мафията италиански прокурор. Носител е и на званието Прокурор на годината, присъждано от Асоциацията на прокурорите. Карала е двуседмичен стаж зад океана на разноски на Държавния департамент на САЩ.

„Знаме”