Петък, 24 Май 2019

Времето

giweather joomla module


Митничар бил едновременно в Юндола и Велинград

Вторник, 12 Март 2019 15:49

ПАЗАРДЖИК. Служител на териториалното митническо бюро бил уволнен заради неточно и недобросъвестно изпълняване на служебните си задължения. При извършени от него проверки се установило, че в някои случаи времето на действия в различните проверявани обекти се застъпва, а други обекти са на такова разстояние, което прави невъзможно присъствието на служителите в тях на посочените в протоколите за извършени проверки (ПИП) часове. Така например той и колежката му проверявали обект във Велинград до 9,30, а в 10 часа вече били в друг обект в Ивайло, където останали до 10,30 часа, но тези данни били въведени в системата в 10,05 часа - 5 минути след началния час на проверката и 25 минути преди завършването й.

В друг случай служителите извършили контролни действия по маркиране на дизелово гориво на пазарджишка бензиностанция с посочен начален и краен час 10,40 и 15,50 часа. Данните за проверката са въведени в системата „СОРИ 2.0“ от митничаря три часа, преди да завърши проверката, а според системата него ден, но в 15 часа те извършили проверка във връзка с искане за регистрация на обект в Панагюрище с посочени часове 15,00 и 15,30 часа. И други подобни разминавания имало, но за Велинград и Юндола.

Дисциплинарната комисия счела, че в описаните протоколи са вписани противоречащи и взаимноизключващи се данни, удостоверени са неверни обстоятелства в съставените документи, което опорочава същите и поражда основателни съмнения за осъществен фиктивен контрол.

По делото бе разпитана колежката на уволнения служител. Тя се разминала само с порицание, а сега обясни, че в пазарджишкото бюро към Митница „Пловдив” са малко хора и са доста натоварени. Самите протоколи били бланкови и се попълвали на място, но било възможно в тях да се допуснат грешки. Освен това изгоненият митничар не е служител в отдел „Акцизи”, а е проверявал такива обекти. Това плюс факта, че не той е отчитал проверките в системата, бяха достатъчни за отменянето на заповедта в Административния съд. Още повече, преди това той е получил годишна оценка „Изпълнението надвишава изискванията“.

(Зн)