Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


РИОСВ с открити уроци за Световния ден на водата

Четвъртък, 21 Март 2019 17:20

СЪРНИЦА-СЕПТЕМВРИ. По повод Световния ден на водата - 22 март, РИОСВ-Пазарджик проведе открити уроци в две училища на тема „Вода за всички! Всеки е важен!“.

Под наслов „Водата е човешко право. Да я опазим - наше задължение!” премина дискусията с ученици 11-и клас в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“ в Сърница. От експерти на РИОСВ те научиха интересни подробности за язовир „Доспат”, за водосбора и поречието на р. Доспатска  и за хидроенергийната каскада язовир „Батак” – язовир „Въча”. Провокирани от темата на кампанията, учениците показаха свой клип за съхраняване чистотата на водите.

Природолюбители от V, VI и VII клас на СУ „Христо Ботев“ в Септември изслушаха „писмо от бъдещето“ и бяха развълнувани, че замърсяването на водата днес води до негативни последици за природата и човешкото здраве за поколения напред. Учениците с ентусиазъм споделиха начини, по които опазват околната среда чиста, и обещаха, че ще продължават да дават на приятелите си пример за подражание. Като доказателство те предадоха на експертите на РИОСВ събраните до момента 10 кг негодни батерии от домакинствата с молба чрез екоинспекцията да стигнат по-бързо до рециклиращата компания.

Световният ден на водата е обявен от Общото събрание на ООН през 1992 година.

(Зн)