Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


1800 участници препълниха хотелите за "Пролетно хоро"

Събота, 23 Март 2019 06:45

ВЕЛИНГРАД. С шест хора ще започне ударно Осмият национален фолклорен фестивал „Пролетно хоро”, а хотелите в СПА столицата са препълнени от игралци, техни приятели и любители на народните танци. Днес на площада „Николай Гяуров” ще се извият фестивалните шест хора - Сворнато от Родопска област, Малешевско от Пиринска, Дайчово от Северняшка, Трите пъти от Тракийска, Селско шопско от Шопско и Варненско от Добруджа.

„Настанили сме по хотели около 1800 гост-участници. Имаше и още желаещи за участие, но след петдесетата група спряхме да записваме, защото няма да ни стигне времето. Ще поканим групите, които останаха извън участниците в дефилето от стадиона към центъра, където ще се изиграят шестте фестивални хора”, коментира пред „Знаме” Аделина Пещерска от сдружение „Пролетно хоро”, организатор на фестивала за осма поредна година съвместно с Дружба "Родина" и "Дружество за защита на Родопите" и със съдействието на община Велинград.

В последните три издания броят на участниците и гостите бе между 1400 и 1900 души от цялата страна.

„Пролетно хоро“ е еднодневен фестивал и няма конкурсен характер. Трите модула в програмата му предлагат различно изживяване и емоция и за участниците, и за публиката. Неслучайно определят проявата като нагледен и оригинален урок по история и краезнание.

В  културния календар на Велинград няма толкова мащабно и атрактивно събитие. Националният фестивал има заслужено място в програмата за фестивали и събори на Министерство на културата и Министерството на туризма. Той се подкрепя и популяризира и от Европейската асоциация на фолклорните фестивали - ЕАФФ, а през 2016 година „Пролетно хоро“ бе с номинация “Туристическо събитие на годината“ в организираните от Министерството на туризма годишни награди за туризъм. През 2016-а и 2017-а пък фестивалът бе презентиран от община Велинград на международното туристическо изложение “Ваканция и СПА Експо”.

(Зн)