Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Дъждът тази седмица спаси житните култури

Четвъртък, 11 Април 2019 11:14

Отива си една дъждовна седмица. Макар и неприятни за мнозина, валежите са спасили житните култури в областта, радват се зърнопроизводителите.

- Само допреди няколко дни имахме големи проблеми със засушаването - обясняват те. - Буквално бяхме на ръба. Посевите бяха сериозно застрашени от криза заради липсата на влага. На доста места страдаха, включително тези на черноземните почви. Дъждът обаче спаси положението. До сряда падналото количество в нашия регион достигна близо 40 литра на квадратен метър. Което промени коренно обстановката.

Дали сушата е нанесла необратими щети и в какъв размер са те, тепърва ще се уточнява:

- Ако има щети, най-вероятно ще са по нивите на по-леки почви - предполагат стопаните. Те не изключват закъснения и повреди. А мнозина са доволни, че към момента посевите им са в добро състояние.

Пожелават си и през май времето да остане дъждовно.

- Поне според прогнозите, очакванията са да превали още малко. Дано да е така, защото сегашната влага няма да е достатъчна до жътва.

Слънчогледът също е създавал главоболия:

- На места семената оставаха на сухо. Имаше неточни и неравномерни пониквания. Сега нещата ще се променят. Но в слънчогледите, които се сяха в началото на март, вече има доста плевели. Обаче ще се борим с тях, няма как. Дъждът помогна и на царевицата.

Мина ГЕОРГИЕВА