Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Първи по рода си турнир по ловна кинология за купата на Горската гимназия

Четвъртък, 11 Април 2019 11:32

ВЕЛИНГРАД. Национална професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ направи исторически първи демонстрационен турнир за ловни кучета по системата „Свети Хуберт“. Турнирът бе посветен и включен в богатата програма от събития по случай тазгодишния 70-годишен юбилей на училището и се превърна в празник за ценителите на ловната кинология.

Състезанието се проведе на територията на ДГС „Алабак“ в курорта. Съорганизатор на горската гимназия бе СЛР-ЛРД „Велинград“. Така съвместно с ловното дружество ръководството бе обособен полигон за изпитание на кучета от седма породна група - в ловен район „Лъджене“. Общо 12 участници се включиха в турнира „Свети Хуберт“ за купата на НПГГС „Христо Ботев“. Преобладаващата част от тях бяха бивши или настоящи възпитаници на училището. Имаше както състезатели с много опит и шампионски титли не само в България, но и в чужбина, така и абсолютни дебютанти.

Съдийството на турнира бе поверено на авторитетния тандем в лицето на Истилиян Маринков и Петър Ветренски. Двамата оценяваха всеки един участник.

Победител в състезанието стана многократният шампион в турнирите за кучета, работещи със стойка Димитър Тодоров-Фара от Белово. Възпитаникът на гимназията демонстрира отлична форма и със своя английски сетер Дино от Белмекен не дадоха шанс на фазаните. Всъщност представянето на състезателя на ЛРД „Марица 1999“ - Септември бе като по учебник. Димитър Тодоров изнесе истинска лекция на по-младите състезатели, които определено имаше какво да научат от неговия тур.

Второто място бе за друг бивш възпитаник на НПГГС „Христо Ботев“. Йоан Уюров от ЛРД „Сокол“ - Смолян, с епаньол бретон Зинаида Тига Бендида. Третото място зае Иван Иванов от ЛРД „Сокол“-Пловдив с дратхаар Беси.

Необходимото количество фазани за провеждане на състезанието бе осигурено от още един възпитаник на гимназията - Турхан Ибрям. Като истински професионалисти, учениците се включиха успешно в разселването на фазаните по време на състезанието.

(Зн)