Събота, 20 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Диригентът Николай Балабанов: Гайдарите се роят!

Неделя, 14 Април 2019 07:07

ПЕЩЕРА. Любовта към писъка на гайдата събра в състав 18 гайдари в родопския град. Идеята е на майстора на звучния музикален инструмент Николай Балабанов. Хрумнала му през октомври миналата година на сбирка с колеги в старопланинската хижа “Мургана”. Речено-сторено.

На 17 януари 16 гайдари основават група “Петко Войвода” към едноименния столичен състав от 40 музиканти, ръководен от Иван Балабанов - братовчед на Николай Балабанов.

- Целта на новата гайдарска формация в родния ми град е да съхранява автентичния стил на свирене на всеки от гайдарите, поясни нейният ръководител Николай Балабанов. Индивидуално те показват различно музициране, характерно за родния им край. Заедно пък ни обединява красотата в разнообразието на родопския фолклор, запазил здрави корените си от векове. Заниманията с гайдарите в работните дни са индивидуални, в неделя репетицията е обща. В групата свирят гайдари от Равногор, сред които и познайникът на “Знаме” Стелиан Манолчев, от Велинград, от Пазарджик и от Пловдив.

Много са изявите на състав Петко Войвода

Гайдарите от Пещера и София заедно участваме във фолклорни празненства, кръщенки и други весели ритуали. Предстоят ни записи на гайдарска сюита и на свирни на нова и по-различна музика с неизменната родопска каба гайда. Организираме и творчески срещи за определяне на програмата за изявите на състава и реализация на бъдещи проекти, допълни г-н Балабанов.

Николай Балабанов бе диригент на фолклорния ансамбъл “Родопа”

в Смолян, сега е директор на Центъра за личностно развитие към Общинския детски комплекс в Пещера. Новият му ангажимент се съчетава с възможността да обучава желаещите да свирят на гайда. Сред 21 по-малки и по-големи ученици меха надуват деца, лекари, адвокати, строителни работници, инженери и хора с други професии.

“Гайдарите се роят, за радост на любителите на народния фолклор”, доволен е Николай Балабанов.

Пенка МИХАЙЛОВА