Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


С обща Великденска трапеза и гайдари лесичовци празнуват

Четвъртък, 25 Април 2019 12:26

ЛЕСИЧОВО. На общо българско хоро и под живите звуци на гайди лесичовци ще празнуват Великден. Празникът на селото започва в 16 часа.

Превърналият се в традиция празник и тази година очаква много жители и гости да се включат в голямото хоро на мегдана. Всяка година голям брой местни самодейци и гости обличат народни носии или дрехи с фолклорни мотиви и се включват дейно във „Великден: Обединението”.

„Това превръща Великден в Лесичово в едно пъстро дефиле на носии и така показваме красотата на фолклора ни вече девета поредна година. Така съхраняваме българското в себе си и го предаваме на децата си”, казват местните. На мегдана може да се видят от 5-месечно бебе до 80-годишен старец в носия.

Известни със своята щедрост и всеотдайност, лесичовци ще зарадват всички любители на хубавото вино с възможността да си налеят направо от буренцето и да опитат местни вина, предоставени от лесичовски винопроизводители. Предвидена е и богата Великденска трапеза за всички гости на празника. А за доброто настроение е осигурена цветна фолклорна програма.

Сега организаторите са решили да обогатят програмата си. Открехват леко завесата като издават, че откриването на празника ще започне с гайдари, които ще изпълнят целия мегдан със звуците на този традиционно български инструмент. Заедно с тях на мегдана ще излязат с хоро и всички самодейци в народни носии. В програмата участват и детско-юношеският фолклорен състав „Елица”, сборната формация „Тракийски дар”, както и местни групи и изпълнители за автентичен фолклор . А оркестър "Извор" ще се погрижи за доброто настроение на всички гости до късно вечерта.

(Зн)