Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Народно читалище“ Просвета-1919“ в Костандово чества 100-годишен юбилей

Понеделник, 13 Май 2019 15:31

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе специален гост на тържеството

С изпълнение на гайдари от гайдарска група“ Капитан Петко Войвода“ в Пещера и акапелно изпълнение на химна на България от Мария Гивечева бе открито тържеството, посветено на 100-годишнината от създаването на читалище“ Просвета-1919“ в град Костандово. Грациозните момичета от мажоретния състав към основното училище“ Неофит Рилски“ с ръководителка Биляна Бешева също изпълниха два танца.

Специален гост на юбилея на читалището бе вицепрезидентът на България Илияна Йотова, народните представители Надя Клисурска, Георги Вергиев и Сергей Кичиков, кметът на общината Костадин Холянов, председателката на ОбС Нина Димова, кметовете на Костандово и Дорково Валентин Вигнев и Николай Ковачев, областният председател на ДПС Юмер Хамза, председателят на Областния съвет на БСП Петя Цанкова, общински съветници, читалищни дейци и много граждани. „Думите читалище и просвета нямат превод на друг език. За нас, българите, те са свещени думи“, посочи вицепрезидентът Илияна Йотова пред препълнената зала на читалището. “Читалището е уникална и непреходна българска институция, дом на българщината и родолюбието. Читалището съхрани българския народ през вековете, изгради българската нация. То е онази институция, което ще задържи младите хора тук“, изтъкна Илияна Йотова. Тя поздрави танцовите и певческите състави към читалището за активната им дейност, към която привличат малки и големи.

От името на община Ракитово зам.-кметът по културата Цанко Молов връчи плакети и грамоти на ансамбъла за изворен фолклор“ Бояна“ с ръководител Митко Карабельов и на Групата за стари градски песни “Евридика“ с ръководител маестро Никола Янев-Чоли. Председателката на Общинския съвет Нина Димова връчи плакети и грамоти на председателя на читалището Никола Бързаков и на секретаря на читалището Пламен Киселов. С грамоти бяха наградени и читалищни дейци.

Бяха получени десетки поздравителни адреси по случай 100-годишнината на читалището в Костандово.

По-рано Илияна Йотова посети килимарския цех в града. В него ръчно се тъкат килими за замъци в Обединеното кралство, Австрия, Холандия. По ръчно тъкани в Костандово килими стъпват и членовете на британското кралско семейство и много други известни личности.

(Зн)