Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


В Международния ден на музеите - вход свободен

Вторник, 14 Май 2019 14:50

ПАНАГЮРИЩЕ. За седма поредна година средногорският град ще отбележи Международния ден на музеите и ще се включи в Европейската нощ на музеите.

На 18 май, когато отбелязваме Международния ден на музеите и галериите, Историческият музей в Панагюрище обявява вход свободен за своите посетители. Празникът ще бъде съпътстван и от богата програма. В 17:00 часа ще бъде открита изложба „Дарения - реликви на музея II”. Следват връчване на почетна награда и плакет „За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край” и Среща на поколенията.  В двора на музея, в 18:00 часа, ще гостува духовият оркестър „Делчо Радивчев“ при местното читалище „Виделина-1865“.

На 18 май 1978-а за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977-а в Москва на ХІ-та генерална конференция на Международния съвет на музеите. Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която произхожда от гръцката дума "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност.

(Зн)