Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Възрожденска вечер възкресява спомена за Орчо войвода

Вторник, 14 Май 2019 15:31

 

ПАНАГЮРИЩЕ. Общината и общинската библиотека „Стоян Дринов” организират Възрожденска вечер, посветена на 190 години от рождението на Орчо войвода. Събитието ще се състои на 15 май (сряда), от 18.30 часа в Камерна зала на Театър Дом-паметник.

Участие във Възрожденската вечер ще вземат Никола Скачков, Андрея Манев, РК „Традиция”-Панагюрище, вокална група „Китка” и прекият потомък на легендарния Орчо - актьорът Георги Радомиров.

Сценичната адаптация е дело на Стефан Рапонджиев.

По време на вечерта ще бъде представен спектакъл, който ще пресъздаде историята на Орчо войвода през различните етапи от неговия живот.

Иван Маринов Парпулов, наричан Орчо войвода, е български хайдутин и революционер, участник в Априлското въстание, Руско-турската война, Кресненско-Разложкото въстание и Сръбско-българската война.

Роден е през 1829 г. в Панагюрище. Учи в родния си град. Става хайдутин в Средна гора. Емигрира в Сърбия и Влашко и участва като доброволец на руска страна в Кримската война (1853-1856), в която е награден с „Георгиевски кръст“.

Става стотник и началник на охраната на Панагюрския революционен комитет по време на Априлското въстание. Орчо войвода е начело на чета, изпратена да подпомогне въстаниците в Стрелча и осигури връзката между Панагюрище и Копривщица. По време на въстанието е в четата на Георги Бенковски. С Павел Бобеков и Манчо Манев освобождава затворените в Копривщица ръководители. След разгрома на Априлското въстание е заловен в Габровския Балкан, но е освободен след общата амнистия от 1876 г.

Участва в Руско-турската война (1877-1878) като войвода на спомагателна чета. През 1879 г. участва във въстанието в Креснеско. По време на Съединението в 1885 г. е войвода на Панагюрската чета. Участва като доброволец в избухналата след това Сръбско-българска война.

Орчо войвода умира на 5 октомври 1911 г. в Панагюрище.

(Зн)