Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Пак рокади на горски шефове

Вторник, 14 Май 2019 16:04

Велинградски директор стана главен инженер в Белово, а зам.-шеф на пловдивското ДПС застана начело на ДГС „Пещера”

ВЕЛИНГРАД-ПЕЩЕРА. Две промени на директори на горски стопанства са факт отпреди дни, научи „Знаме”. На мястото на директора на ДГС „Алабак” във Велинград инж. Иван Гюров е назначен инж. Петър Комсийски. Той е родом от Септември и за последно бе директор на горското стопанство в Добринище. Самият Гюров пък, който е батачанин, е преназначен за главен инженер в ДГС „Белово”. Което си е понижение само с една степен, тъй като на практика длъжността му е с ранг „зам.-директор”.

Сменен е и директорът на ДГС „Пещера”. Новият началник е инж. Костадин Гагов, който бе директор на пещерското стопанство от 2005-а до 2009-а. Досега там директорската длъжност изпълняваше временно инж. Пенка Балабанова. Нейният предшественик на директорския пост в Пещера Иван Гърков, който е родом от Батак, пък е назначен със заповед за директор на стопанството в Разлог.

Инж. Гагов бе уволнен като директор на ДГС „Пещера” за това, че не е взел авансово пари за 4000 кубика строителна дървесина, предоставена на дървопреработвателното предприятие „Сокола” АД (то после бе обявено в несъстоятелност) и така е ощетил със 169 хиляди лева предприятието. Инж. Гагов е и зам.-областен председател на ДПС в Пловдив, а в Пловдивско е преминала голяма част от стажа му в системата на горите (той е в нея от 1986 година). Делото срещу него бе прекратено на третия път, след като на два пъти от 2015-а до края на 2016-а бе прекратявано с постановление на Окръжната прокуратура, а на два пъти Окръжният съд отменя актовете с указания да се извършат още процесуално-следствени действия. Защото тази практика е била повсеместна и директорите масово са предоставяли авансово дървесина от временен склад на фирми, които впоследствие са забравяли да платят.

Неотдавна писахме, че до съд стигна едно-единствено дело - срещу председателя на Общинския съвет във Велинград инж. Али Мареков в качеството му на бивш директор на ДГС „Чепино”.

Освободен от поста си на директор на стопанството в Доспат е и инж. Христо Делин, който преди това оглавяваше ДГС „Белово” и Регионалната дирекция по горите в Пазарджик.

Върбан ВИЧЕВ