Вторник, 23 Юли 2019

Времето

giweather joomla module


Има ли мистификация с подписката за Свети Константин?

Сряда, 15 Май 2019 15:29

ПЕЩЕРА. Има ли мистификация с постоянните жители в курорта Свети Константин, който бе обявен за 5000-то село от Министерския съвет и сега това потвърди президентски указ? Председателят на Общинския съвет в Пещера Петър Хамамджиев използва далеч по-рязка дума. „Това си е чиста измама и престъпление, за което съм подготвил жалби до прокуратурата и до Президентството”, казва той. „От 43-те подписали се в подписката на уж постоянно живеещи в курорта, изпратена хвърчащо, без никакви реквизити в Министерски съвет, само един е постоянно живеещ. Според Хамамджиев, едва осем души са избрали курорта за свое местоживеене, но авторите на подписката не са ги открили. И след като от общинската служба ГРАО не са издали удостоверения за постоянна адресна регистрация, „През юни 2018-а бе входирано предложение пред съветниците от кмета г-н Зайчев Свети Константин да стане село.

Тогава няколко съветници, заедно с мен, бяхме против,

защото не искахме курортът да стане село като всички останали. Ние също искаме територията да бъде предадена на общината, но да се търси друга форма. Примерно да се промени Законът за административно-териториалното устройство и общината да може да придобие територията и ако населеното място е курорт, а не село. След като станах председател на Общинския съвет, трябваше да изпратя документацията на областния управител, но освен мотивираното предложение и решението, нямаше друго. След това разбрах, че областният управител е получил от кмета списък с подписи на хора, които живеят постоянно на Свети Константин и искат да стане село. Такова нещо не е минавало през Общинския съвет и няма никакви реквизити - нито печат, нито заверка „Вярно с оригинала”. Разговарях по въпроса с областния управител г-н Мирев. До него на 5 ноември е получено писмо от МРРБ, което предоставям на вниманието и на вестник „Знаме”. В писмото изрично е указано, че с оглед на уточняване на доказателствата за фактите и обстоятелствата на искането на община Пещера, трябва да бъде изпратена допълнителна информация на хартиен или електронен носител на заверени копия, подчертавам думата „заверени” - на действащ устройствен план, на одобрена кадастрална карта и регистри на недвижимите имоти и списък на постоянно живеещото население на територията на летовището.

От тези три точки третата никаква я няма

Защото изготвеният списък сега предоставям на вниманието на прокуратурата и всеки подписал се ще изяснява кога, как и при какви обстоятелства се е подписал. Аз съм от Пещера и познавам всички хора в списъка и отговорно твърдя, че те не живеят постоянно в Свети Константин. Това е официален документ с невярно съдържание. Има едно семейство Георгиеви, които имат магазин и живеят постоянно, има една жена, Баракова, която е собственик на чайна, един човек от Бургас, Анатолий… Те живеят постоянно. Но не са ги намерили. Вместо това се прави списък, в който една четвърт от хората са или служители на общината, включително и директори на дирекции, или техни роднини (бел. ред. П. Хамамджиев ги изброява поименно). Другите не са. Този Зарко от години живее в Белгия, този Николай – в Испания, а този Красимир от 30 години е съдия в Кюстендил. Говорих с половината от хората, подписали се в този списък, и те твърдят, че са се подписвали за друго. Не Свети Константин да стане село, а да стане курортно селище. Така им било обяснено”, казва Хамамджиев. Според него, на бланките на листовете горе нямало щампа „Списък на постоянно живущите в летовище „Свети Константин”, а празно място, което после било дописвано.

„Това са пълни измислици и г-н Хамамджиев ще ме амбицира да си потърся правата в съда,

заяви от своя страна кметът Николай Зайчев. Списъкът си е напълно реален, но откъде-накъде списъкът трябва да бъде подпечатван от председателя на Общинския съвет? Подчертавам, че всичко е изрядно, законово и изпипано. Мислите ли, че Министерският съвет ще ни даде зелена светлина, ако има нещо, което е в разрез със Закона за административно-териториалното устройство? В продължение на една година правим консултации с МРРБ и с МС, спазили сме всички процедури, стиковали сме всяко едно действие, за да получи Свети Константин статут на село. Това е единственият вариант. Пробвахме по линия на възстановяване на собствеността, но нямаше как това да стане, добави кметът Зайчев. Той пояснява, че от 1961-1963-а има утвърден регулационен план, изработен е и Подробен устройствен план (ПУП). Налице е социална и инженерна инфраструктура.”

Кметът Зайчев изрази съмнения, че до провеждането на местни избори тази есен едва ли ще приключат всички дейности по ГРАО. Но ако това се случи, село Свети Константин най-вероятно ще се управлява от кметски наместник. Статистиката сочи, че селото е номер 5000 в страната.

Припомняме, че летовището е основано с указ на цар Фердинанд през 1910-а. В бъдещото село са построени 900 сгради, около 300 са постоянно живеещите обитатели с възможност да слизат в града.

”Знаме”