Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Стрелча втори ден без вода

Вторник, 11 Юни 2019 10:02

 

Втори ден Стрелча е с блокиран водопровод. Вече писахме, че от вчера сутринта е обявено бедствено положение. През последните дни водоемните съоръжения многократно са заливани и затлачвани с тиня, пясък, камъни и дървета. Запасите в резервоарите са изчерпани и в момента в домовете на 4593 души няма капка чиста вода. Местните хора са сериозно разтревожени.

От ВиК в Стрелча обясниха, че тинята и пясъкът влизат в довеждащия водопровод, къртят част от подпорната стена и оголват тръбата. „Тинята стигна и до резервоарите на града в пречиствателната станция, вследствие на което водата, която подавахме два дни с прекъсвания за населението, беше с непитейни качества", коментира управителят на водното дружество Филип Фингаров . Водните съоръжения са изградени през 1947 година и оттогава не са ремонтирани. По думите на Фингаров причината за липсата на средства за ремонт е, че не са правени инвестиции от страна на държавата и ниската цена на водата в града. От общината са осигурили водоноски, от които могат да си налеят вода.

Девет човека от ВиК са на терен и се опитват да отстранят повредите, за да могат да пуснат вода поне за битови нужди.

"Ще направя каквото е необходимо! Досега в Стрелча не е обявявано бедствено положение. Щабът за борба с бедствия и аварии чете наредбата. Вчера бях в Пазарджик и представих заповедта за обявяване на бедствие в пожарната и на областния управител. Оттам нататък предполагам, че някой от тези две институции уведомява всички останали", обясни Фингаров.

В града живеят малко над 4000 жители. Обявен е за курортен център заради минералните извори в района. Те обаче нямат общо с водохващането и захранването на Стрелча с вода за питейни и битови нужди. Жителите прогнозират, че бедственото положение ще продължи по-дълго от сега обявеното и ще бъде удължавано с месеци.

От местното ВиК дружество информираха, че трябва да спадне нивото на река Стрелченска Луда Яна, което заля местността Меде дере, за да започнат ремонтните дейности и да се поднови водоподаването към градската пречиствателна станция.

Оптимистичният срок е до месец водопроводът да се възстанови, за да задоволява нуждите на хората от града, докато се изгради изцяло нова водопреносна система.

(Зн)