Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Лоша година за розите и розовото масло

Вторник, 09 Юли 2019 14:03

Субсидиите свършиха, биологичните производители намаляват

ПАНАГЮРИЩЕ-БЪТА. Лоша година за розовия цвят, розовото масло и изкупните цени. Така с едно изречение може да се опише селскостопанската 2019-а в този сектор. За проблемите в момента поговорихме с Веселина Зумпалова-Ралчева - производителка на биокултури в Панагюрище и Бъта. Собственичка е и на розоварна.

Ето как отговори тя на въпросите на "Знаме":

- Приключихте ли с розобера и каква е равносметката?

- Розоберът при нас приключи преди две седмици. Годината бе много лоша. Особено в нашия край, който е малко по-студен и реколтата закъснява. Студовете, валежите и пороите се отразиха зле на насажденията. Получихме 30 процента от очакваните добиви. Резултатите и като рандеман (добив на масло от розов цвят) не са добри.

- По-високи ли са цените при положение, че реколтата е лоша?

- Цените на розовия цвят също бяха ниски, въпреки по-скромните добиви. Една от причините е, че има непродадено масло от миналата година. Повлия и лошият рандеман. В самия розов цвят нямаше масло. Той цъфна насила. Беше му студено, растенията бяха стресирани. А много от пъпките изобщо не цъфнаха. Един килограм масло се получаваше от 4000 килограма розов цвят, вместо от 3000-3500, както други години. Подобни загуби обикновено се поделят между преработватели и производители.

- Срещате ли затруднения с реализацията на продукцията?

- Ние, производителите на биологично розово масло, нямаме такива проблеми. Още повече, че биопроизводителите сред нас намаляват. Според статистиката, тази година сме с 20 процента по-малко. Говоря за декарите с биологични насаждения.

Иначе българското розово масло главно се изнася - за Франция, Германия, Швейцария, Великобритания и т.н. Пазари има и в Япония, САЩ, а вече и в Азия - Китай, Тайланд, Тайван. Основен конкурент на България е Турция.

- Какви са причините биологичните производители на рози да намаляват?

- Субсидиите свършиха преди две години. Наред с това имаше години, в които цената на розовия цвят беше много висока. В тези години разликата между биологичен и конвенционален бе твърде незначителна - стигна 10 процента, като се има предвид колко трудно се гледат биорози. Някои колеги просто прецениха, че нямат стимул да продължават да го правят, след като и по конвенционален начин получават сходни цени.

Веднъж откажеш ли се обаче, ако решиш пак да станеш биопроизводител, трябва отново да минеш 3 години преходен период и т.н. С две думи - отказването е много лесно, а влизането е много трудно, изисква сериозни вложения и време. Ето защо това производство трябва да се подпомага от държавата, особено в неблагоприятни години, при ниски цени и други.

- В момента говори ли се за компенсации от държавата заради слабите добиви?

- За съжаление, не. Асоциациите на розопроизводителите вече поставят въпроса, но ни се отговаря, е, че бюджетът за всички държавни помощи тази година е изчерпан много рано и все още няма възможност за включване на нови програми.

Друг проблем е, че на много места все още не са разплатени сметките с доставчиците. Не е определена дори цената за розовия цвят.

- Какви са прогнозите за лавандулата?

- Силно се надяваме ситуацията при лавандулата да е различна, а реколтата да е по-задоволителна. Дано само да не се повтори дъждовният юли от миналата година - нека месецът да е топъл, може и да не е изцяло сух.

За прогнози е рано. В началото бяхме оптимисти и за розите. Насажденията вървяха добре, имаха пъпки, докато не започнаха късните априлски студове и дъждове. Така че адекватна информация за лавандулата ще имаме в края на юли.

Мария ДЪБОВА