Събота, 24 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Международният фестивал за автентичен фолклор “Дорково 2019” събира певци и танцьори от 6 държави

Четвъртък, 18 Юли 2019 12:27

ДОРКОВО. Двайсет и първият Международен фестивал за автентичен фолклор “Дорково 2019” ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев. Тържественото откриване на фестивала е на 26 юли, петък, от 20 часа с дефиле на участващите състави и ансамбли, а дните за изяви на колективите са на 27 и 28 юли (събота и неделя). Ще участват фолклорни състави и ансамбли от 6 държави - освен от България, се очакват гости от Кипър, Италия, Молдова, Словакия и Румъния.

Това съобщи кметът на село Дорково и председател на Организационния комитет Николай Ковачев. Целта на фестивала е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на българската общност, да обогати познанията за световното фолклорно богатство.

Молдова ще се представи с ансамбъла за народни танци “Изворъш”, съседите ни от Румъния с ансамбъла за традиционни популярни танци “Джуни Петрилени”, гостите от Италия ще участват с група “Тарантела Лукана“, Словакия - с детска и младежка фолклорна група “Корничка” и Северен Кипър - с танцова група “Мор-Дер”.

В тридневната програма ще участват фолклорни състави, групи и ансамбли от цялата страна- от областите Благоевград, Видин, Монтана, Добрич, Кюстендил, Пловдив, Смолян, Хасково, София, Силистра, Разград, Стара Загора, Враца, Габрово, Пазарджик и домакините от Дорково - ансамбъл “Овчарска песен”.

Организатори на събитието са местното кметство, община Ракитово, читалище “Св.Св.Кирил и Методий – 1919”, ансамбъл “Овчарска песен” в Дорково, Министерството на културата и с подкрепата на местни фирми и фондации. На всички участници ще бъде връчен диплом и почетен знак на фестивала.

(Зн)