Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Бяла лястовица дойде предпразнично

Събота, 20 Юли 2019 07:38

Традиционният курбан на връх Камболитица тук се прави още отпреди Освобождението

ЛЕСИЧОВО. В навечерието на Илинден в селото-общински център се появи бяла лястовица. Във вторник лесичовци я забелязали, а в сряда доста техни съселяни са я видели да се стрелка в края на селото по пътя за Мухово. „Дано ни донесе късмет!”, надяват се хората.

Те и техните гости се събират на връх Камболитица на 20 юли от 11:30 часа, както повелява старата традиция, започнала още от идването на Васил Левски за основаването на местния революционен комитет на 20 юли 1871 година. Оттогава всяка година на Илинден там се раздава курбан за здраве и благоденствие и се отслужва молебен. И сега за здраве ще бъде насипан вкусен курбан, а хората ще почетат свети Илия сред природата. Там се издига новопостроеният параклис с магерница на името на пророка с огнената колесница. Храмът още не е довършен и не е осветен, но местните жители вярват, че това скоро ще стане. Зографисва го художникът Димитър Ганев. Всички са дали своята дан за параклиса. Някои са дарили и четирицифрени суми, но не искат да се споменават имената им. Неотдавна и късметлия от игри на късмета прибавил 3000 лева за святото дело.

Ентусиасти сега почистиха мястото, обградено с кедрови дървета, и изписаха позаличилите се букви на паметната плоча за идването на Апостола на свободата, чийто рожден ден чествахме в четвъртък. Тук доброволци са направили ръчно изработени маси и пейки. Курбанът се прави на свято място. Тук има останки от стари зидове и храмове още от тракийско време.

В основата на празника стоят местното народно читалище „Отец Паисий-1890”, общественици и дарители, общината и, разбира се, неуморният и задружен екип от млади ентусиасти, които от няколко години възраждат старите български традиции и организират честването на Великден и Гергьовден, на които се вият дълги хора с игралци с народни носии.

(Зн)