Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Производственият директор на „Биовет” Иван Бонев: Направихме нещо уникално, неслучайно сме 11-и в света

Понеделник, 22 Юли 2019 10:53

 

Предприятието изпълни проект за нов иновативен продукт, а с новия завод вдига над два пъти ферментационния си капацитетПЕЩЕРА. Вече писахме, че в „Биовет” представиха сушилня-гранулатор, която ще произвежда уникални хранителни добавки без опасност от замърсяване и миризми. Това стана ясно по приключения проект за внедряване в редовно производство и постигане на пазарна реализация на продукта „Антикокцидийно средство, съдържащо салиномицин”. За това разговаряме с производствения директор Иван Бонев. Самият проект е финансиран в рамките на ОП „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020” със средства, осигурени от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. Стойността на проекта е 3 072 816 лева, от които 1 500 000 лева е безвъзмездната финансова помощ (1 275 000 лева европейски и 225 000 лева национални средства), а останалите над 1,5 милиона лева са съфинансирани от „Биовет”.

- Г-н Бонев, поздравления за инвестицията! Гражданството обаче се интересува преди всичко от безопасността. Ще отделя ли вредни емисии и миризми новата производствена линия?

- Благодаря! Не трябва да има опасения. Това е напълно изключено. Имаме много сериозна система за обезпрашаване на въздуха и за отнемане на всички вредни емисии. В инсталацията е включен скрубер, голям по обем почти колкото сушилната камера и каквито и емисии и количества прахови частици да има, всичко се улавя от скруберната система. Нищо няма да излезе от нея. Отделно към тази система е включено съоръжение „Асрокс”, което допълнително обезмирисява, така че поводи за притеснения от страна на гражданите не трябва да има.

- Как точно работи сушилнята?

- Чрез закупената за нуждите на специфичната технология при производството на микрогранулите сушилня-гранулатор се постига равномерно разпределение на активността в частиците на получената микрогранула, както и тяхната форма, големина и здравина. Най-общо казано, в сушилнята е подготвена културална течност с добавки, а помпа с налягане до 100 бара подава чрез разпрашителните дюзи горещ въздух и парата и течността се срещат и слепват, след което готовите гранули се изсушават, охлаждат и пресяват. Два тона вода се изпаряват на час, а това показва внушителния капацитет на съоръжението. В следващия месец усилията ни ще бъдат насочени към обличането на сградата, за да е всичко приключено.

- Научната авторска разработка е изцяло ваша…

- Продуктът представлява микрогранулирано, безпрашно, свободно течащо антикокцидийно средство, съдържащо салиномицин като активна съставка, което намира приложение като лекарствено средство под формата на хранителна добавка във ветеринарно-медицинската практика. Използва се основно при болести при пилетата. Това е един изцяло нов иновативен продукт, собствена разработка на специалисти на „Биовет” АД. Състои се в изцяло нова формулировка на това антикокцидийно средство, съдържащо салиномицин. От една страна целяхме готовият продукт да е изключително течлив. И успяхме да постигнем течливост над 100 процента, и то при положение, че продуктът е изключително мастно формулиран и това го прави доста труден за боравене, тъй като лесно се слепва. В момента обаче е напълно течлив - тече като вода, като живак. И всички клиенти, които го използват, са много доволни от този факт. За тях това е важно, тъй като те си имат съоръжения, с които този продукт се смесва с фуража. От друга страна новата формулировка е на микрогранулиран продукт, което пък спомага за много добро смесване с фуража. Знаете, че той е предназначен предимно за пилета, а пиленцата обичат да кълват и ако намерят по-голяма частичка, я гълтат. Но това не е добре за тях, тъй като има голяма вероятност тази микрогранула да съдържа голяма концентрация от веществото. С по-добрата течливост, по-малките микрогранули и по-доброто смесване по-добре се борави с нашия продукт. И затова имаме много сериозни поръчки и в САЩ, и в много други страни. Други компании все още произвеждат прахообразни продукти, но това не е особено целесъобразно от гледна точка на здравето на хората - прахът се задържа дълго време във въздуха и може да се вдиша. Така че микрогранулата в момента е идеалното средство като формулировка за масовия пазар.- Имате иновации и в самия процес на смесване.

- Наистина, това е съоръжение, което е изключително иновативно. Самата микрогранула се получава вътре в сушилната камера, в т.нар. вътрешен флуид бед. Мисля, че никъде другаде по света няма такова нещо. С нашата технология там реално се извършва формирането на микрогранулата. Ако обичайно размерът на микрогранулата е до 800 микрона, в нашата сушилня микрогранулите са до 500 микрона. Съоръжението може чрез промяна на параметрите да прави и чисто прахообразен продукт, ако това се налага. Може да се коригира и големината на гранулата. Важното е какво точно желае клиентът.

- Доста страсти имаше покрай новия ферментационен цех (бел. ред. около 150 милиона евро са вложени в изграждането му от „Хювефарма” ), готов ли е?

- Да, разгоряха се страсти, но гражданите наистина няма от какво да се притесняват. Такова нещо се прави за първи път и както се очертава, успешно. С този цех се увеличава повече от двойно ферментационният капацитет на фирмата. В момента имаме 2500 кубика капацитет, а само новият цех е 3200 кубика. Така че „Биовет” и „Хювефарма” стават още по-сериозни компании на световно ниво. Те отдавна са доказали присъствието си на пазара и неслучайно според официалната статистика на Animal Pharm сме на 11-то място в света. Тоест, почти в десетката в бранша сме, а това е повод за гордост и за фирмата, и за региона, че имаме такова международно предприятие, което е чисто българско.

Тодор ГРОЗДЕВ