Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Челни позиции за община Панагюрище по заплати и усвоени европари

Понеделник, 22 Юли 2019 14:09
"Асарел-Медет" ще инвестира 150 милиона лева тази година "Асарел-Медет" ще инвестира 150 милиона лева тази година

През 2017-а повече софиянци са се заселили в историческия град, отколкото панагюрци са се установили в столицата

18% от продажбите, 20% от продукцията и 24% от инвестициите в областта - на панагюрски предприятия

От години Панагюрище е общината с най-високи заплати в нашата област. Доходите надвишават и средните за страната. А от 2017-а средногорската община се нарежда в Топ 10 на България по трудови възнаграждения.

Това стана ясно от последния социално-икономически профил на Панагюрище, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ) по поръчка на "Асарел - Медет" АД. В него са изследвани и други любопитни тенденции. Изводите представи авторът на разработката Петър Ганев.

През 2016-а средната заплата в Панагюрище е достигала 1172 лева, с 24 процента по-висока от средната за страната (948 лева) и с 61 процента по-висока от средната за Пазарджишка област (727 лева). През следващата 2017-а средното възнаграждение в средногорската община се е повишило до 1285 лева, което я е наредило

на девето място в националната подредба по доходиПетър Ганев

 Силната индустрия в региона е сред основните двигатели на икономическото развитие. Има принос както за по-високи заплати, така и за увеличаващите се работни места и за растящите инвестиции. Около това мнение се обединиха повечето от участниците в семинара.

А най-хубавото е, че местният пазар на труда продължава да се развива с бързи темпове. 9 процента от населението на Пазарджишка област живее в Панагюрище. В същото време в общината работят 12 процента от наетите мъже и жени и получават 19 процента от целия доход от заплати в областта.

През 2016-а наетите в община Панагюрище са наброявали 7464 души, колкото и през 2008-а, когато започна световната финансова криза. 43 процента от работещите на договор са в преработващата промишленост,

16 процента - в добивната,

8 процента - в здравеопазването и социалната сфера, 7 процента - в търговията, 6 процента - в транспорта, 5 процента - в образованието, 3 процента - в строителството и по 2 процента - в селското стопанство и в хотелиерството и ресторантьорството.

Заетостта в сферата на здравеопазването се повишава значително след модернизацията на болницата. И леглата, и персоналът нарастват рязко. Един лекар се пада средно на 120 души от местното население. Докато в страната един медик трябва да обслужва два пъти повече пациенти, а в областта - около 300 души.

7.3 процента е бил коефициентът на безработицата в община Панагюрище през 2017-а, т.е. по-нисък от средния за областта. През същата година е регистриран рекордно малък брой на безработните младежи на възраст между 20 и 29. Става въпрос за 148 души, което е едва 6.5 процента от всички в тази възраст.

На предприятията в Панагюрище се дължат 18 процента от продажбите, 20 процента от продукцията и 24 процента от инвестициите в цялата Пазарджишка област.

- С усвоените над 83 милиона лева европейски средства

по оперативните програми общината е сред първенците в страната спрямо населението. Около 42 процента от всички европейски средства, които са усвоени в областта, са в община Панагюрище - подчерта Петър Ганев.

Годишните инвестиции в дълготрайни материални активи са близо 4000 лева на човек, при 2200 лева на човек за страната и малко над 1000 лева на човек в Пазарджишка област. Рязък скок на инвестициите е отчетен през 2015-а, когато бе реконструирана и преоборудвана многопрофилната болница за активно лечение "Уни Хоспитал" като публично-частно партньорство между "Асарел - Медет" АД и Община Панагюрище.

И в средногорската община, както на повечето места у нас, естественият прираст е отрицателен. Благоприятна тенденция през последните години обаче е забавянето на механичния спад, който отчита колко хора се заселват и колко се изселват. Любопитна подробност е, че

през 2017-а в историческия град са се заселили повече семейства с малки деца, отколкото са го напуснали

Това е първата такава година от 2012-а насам. В периода 2015 – 2017-а отливът на хора като цяло намалява. Наблюдава се спад и на изселванията на млади хора на възраст между 15 и 24 години.

- Напоследък има и друга положителна промяна - допълни анализаторът. - Традиционно Панагюрище губи хора, които отиват в Пазарджик, Пловдив и София, както и в чужбина. И докато отливът на хора към Пловдив се запазва, за последните три години движението към Пазарджик вече е нулево, а през 2017-а повече хора са дошли от София в Панагюрище, отколкото обратното.

Мария ДЪБОВА