Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Започнаха проверките в задните дворове

Вторник, 13 Август 2019 08:17

От днес ОБДХ-Пазарджик започва проверки дали домашно отглежданите свине в тип „заден двор“ са умъртвени доброволно от собствениците им и месото е усвоено. Слава Богу, в област Пазарджик няма регистриран случай на заболяването Африканска чума по свинете /АЧС/. Предварителните данни сочат, че 90 процента от собствениците на домашни прасета в санитарните зони са умъртвили животните си, съобщи зам.-областният управител Йордан Кожухаров, който председателства извънредното заседание на Областната епизоотична комисия.

Проверките на ОДБХ-Пазарджик ще обхванат 77-те населени места от региона, които попадат в 20-километровата санитарна зона около петте промишлени свинекомплекса в областта. Това са около 1800 дворове.

До 26 август протоколите от проверките трябва да са готови, а през септември ще бъдат изплатени предвидените за дезинфекция 300 лв. на двор.

От РДГ Пазарджик са издадени индивидуални разрешения за отстрел на диви прасета в районите на Панагюрище и Велинград. Месото от отстреляните животни е изпратено за анализ. Това каза пък директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Ангел Кузманов посочи, че се предприемат засилени проверки на преминаващите автомобили през границата на областите Пазарджик и Смолян, където има случай на АЧС в с. Змейца, община Доспат.  Продължава поставянето на селективни капани за диви прасета в горския фонд.

(Зн)