Сряда, 21 Август 2019

Времето

giweather joomla module


Назначават социални асистенти от 1 септември

Сряда, 14 Август 2019 16:36

ПАЗАРДЖИК. Назначаването на социални асистенти започва от 1 септември, съобщиха от Община Пазарджик. Процедурата е по  механизма за подкрепа /Закон за личната помощ/, които преди това са подали заявления. Заявленията се приемат в кабинет 806, на 8-я етаж в  административната сграда. Право на тази помощ  имат:

-           децата с увреждания над 50% и с чужда помощ;

-           деца без чужда помощ над 90% увреждания;

-           лица  с чужда помощ с увреждания над 90% .

От 1 април в дирекция „Социално подпомагане“, се подават заявления от заинтересованите лица, където се прави индивидуална оценка на потребностите. Те получават и направление, в което е фиксиран броя на часовете лична помощ  на месец,  която  трябва да получават. Максималният размер е 168 часа.

  Важно е да се уточни, че Законът дава право на избор – за децата до 18г. да получават цялата сума от 930 лв., или да се откажат от 380 лв. от тях, за да получат личен асистент на 8 часа.

За възрастните сумата, от която трябва да се откажат за да получат 8 часа лична помощ е 99,50 лв месечно. Сумата, която ще се приспадне от пенсията  зависи от броя на часовете, в които ще бъдат ползвани услугите на личния асистент. Всеки потребител трябва сам да прецени кое е по-добро за него. Заедно със заявлението с избран асистент се приема и заявлението на кандидата за асистент. В случаите, когато не е избран такъв, служебно ще бъде предлагано лице при наличност на кадри, поясняват от общинската администрация.

(Зн)