Неделя, 22 Септември 2019

Времето

giweather joomla module


Тържествено откриха паметната плоча на Данчо Лъвчето

Понеделник, 09 Септември 2019 14:13

СЕПТЕМВРИ. Пред поликлиниката в града тържествено бе открита паметна плоча на почетния гражданин на Септември Йордан Петров - Данчо Лъвчето. Именно в медицинския център в продължение на повече от 30 години работеше уважаваният от всички фелдшер.

Да припомним, че през пролетта на тази година - в навечерието на Деня на здравната помощ, във фоайето на поликлиниката бе поставен и барелеф на всеотдайния медик. А през юли миналата година Йордан Петров бе удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Община Септември“ по предложение на инициативен комитет, събрал подкрепата на хиляди хора.

Сега на събитието присъстваха кметът на Септември Марин Рачев, председателят на Общинския съвет Кирил Тодорин, представители на управленския екип на администрацията, общински съветници, кметове на кметства, близки, роднини и приятели на покойния Йордан Петров.

Отците Йордан Василев и Николай Генев отслужиха заупокойна молитва.

Септемврийци помнят Данчо Лъвчето като харизматичен човек, умеещ да предразполага дори децата. И като безкористен професионалист, готов да пожертва от времето си, за да помогне на нуждаещ се, без да търси отплата.

Йордан Петров е роден на 22 ноември 1944 година в Септември. Става фелдшер по време на военната си служба. След като се уволнява, за кратко работи в град Белово, скоро се премества в родния си град и посвещава живота си на пациентите. Печели уважението на лекарите, с които работи, с уменията си на отличен диагностик и терапевт. През 1989 година става част от първия демократично избран общински съвет. Скоро обаче е разочарован от политиката и завинаги се оттегля от нея и се посвещава изцяло на призванието си да лекува пациентите.

(Зн)